Els presos independentistes, en llibertat
Per Redacció
Publicat el 23 de juny 2021

Els presos independentistes ja són al carrer després que el BOE publiqués els nou indults i el Tribunal Suprem ho comuniqués a les presons. Familiars dels presos i també companys de partit polític s'han acostat als centres penitenciaris per poder-los visitar ja en llibertat. La rebuda a Lledoners ha estat massiva, i els presos han fet parlaments enmig d'aclamacions i aplaudiments. Tots ells han volgut agraïr el suport, recordant els exiliats i, en especial, afirmant que les seves conviccions segueixen sent les mateixes.

Forcadell ha estat la primera en sortir de la presó de Wad-Ras, i ha donat les gràcies a totes les persones que li han donat suport. De tota manera, l'expresidenta del Parlament ha recordat que, malgrat sigui una "petita victòria", l'alegria no és complerta. Forcadell ha assegurat que les nou persones que surten avui seguiran lluitant per "l'amnistia i la república catalana", així com per fer possible el retorn dels exiliats.

Pocs minuts després, Romeva, Rull, Turull, Junqueras, Forn, Sánchez i Cuixart han abandonat la presó de Lledoners. Finalment, Dolors Bassa ha sortit del centre penitenciari de Puig de les Basses i, després de saludar el centenar de persones que l'han anat a visitar, ha recordat que surten nou persones, però que "n'hi ha moltes més encausades". Com Forcadell, ha donat les gràcies a les persones que han estat al seu costat i ha demanat el retorn "dels exiliats".

Dels presos de Lledoners, enmig d'una immensa rebuda amb càntics i aplaudiments, Cuixart ha estat el primer en parlar, i ho ha fet mencionant els noms de Carles Puigdemont, Marta Rovira, Toni Comín, Anna Gabriel, Clara Ponsatí i la resta d'exiliats. "La repressió no ens ha vençut", ha assegurat el president d'Òmnium Cultural amb un discurs vehement i solemne. Cuixart ha assegurat que si avui els presos són fora és perquè "l'estat no ha pogut aguantar més dies a causa de la pressió" d'Europa i dels ciutadans. Com ja és tradicional, Cuixart ha parlat amb força i reivindicant les seves idees, assegurant que "no existeix indult que faci callar el poble de Catalunya".

Sánchez ha estat el següent en parlar, agraïnt el suport rebut durant els anys de presó i repetint que no canviaran "cap silenci a canvi de cap indult". A més, el secretari general de Junts ha reivindicat el seu objectiu d'aconseguir "que el regne d'Espanya sigui condemnat pel Tribunal Europeu dels Drets Humans". Quim Forn, exconseller d'interior, ha assegurat que surten "amb les conviccions més fortes que mai".

D'altra banda, Josep Rull ha assegurat que "els que han de demanar perdó són els que van picar la gent només per expressar-se democràticament". Per acabar, Rull ha reivindicat que seguiran treballant "per aconseguir la independència de Catalunya", i fins i tot ha arribat a assegurar que tard o d'hora aconseguiran aquest objectiu. 

L'exconseller de territori també ha tingut una menció especial per Jordi Turull, el següent en parlar, que va ser empresonat quan estava a punt de ser investit pel Parlament. L'exconseller de Presidència ha assegurat que "la llibertat no serà plena" fins que els exiliats puguin tornar a Catalunya. Turull ha acabat el seu discurs assegurant que, malgrat les condicions de l'indult, el seu compromís "per culminar el que vam començar l'1 d'octubre no és condicionat, no és revisable i no és parcial".

Raül Romeva ha començat volent homenetjar "les més de tres mil persones represeliades" arrel de l'1 d'octubre. L'exconseller d'Afers Exteriors ha tornat a recordar que les conviccions no han canviat i que segueixen amb la mateixa força que tenien abans de ser empresonats, per acabar dient que el camí iniciat és "irreversible" i que s'acabarà culminant".

Finalment, l'última intervenció ha estat la d'Oriol Junqueras, que ha assegurat estar treballant per "la llibertat per les persones del país, per l'amnistia per totes les persones d'aquest país, pels 3000 represaliats i per tots els companys i companyes que estan a l'exili". L'exvicepresident i conseller d'economia ha afirmat que a partir de demà seguiran buscant "el somni d'una república catalana".

Bronca al Congrés

La sessió de control d'avui al Congrés dels Diputats ha estat més crispada que de normal, amb Pablo Casado acusant Pedro Sánchez de traïció i demanant la seva dimissió. El líder del PP també ha reclamant que aquesta decisió es sotmeti a tota la població espanyola. El cap de l'executiu espanyol ha defensat la mesura per ser "valenta i reparadora", i ha tornat a recordar el seu objectiu de millorar "la convivència".

D'altra banda, els grups d'ERC i Junts han reclamat més gestos per part de Sánchez, com l'amnistia o l'autodeterminació. El President de la Generalitat, Pere Aragonés, ha celebrat la mesura però ha reclamat un referèndum pactat per "posar fi a la repressió". De tota manera, Pedro Sánchez ha tornat a descartar aquesta opció.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —