SOS Racisme compta més de 500 casos d'abusos policials a Catalunya en 20 anys
Per ACN i Redacció
Publicat el 10 de juny 2020

El Servei d'Atenció i Denúncia de l'organització antiracista SOS Racisme ha registrat 571 casos de racisme policial a Catalunya des de l'any 1999, quan l'entitat va començar a sistematitzar les dades. La xifra representa el 23% de tots els casos que ha recollit, un total de 2.514.

L'entitat denuncia que la "impunitat policial" prova la "naturalesa estructural" del racisme a Catalunya i demana a les administracions un "reconeixement institucional de l'existència de racisme als cossos de seguretat" i la implantació de mecanismes de control i avaluació.

En un comunicat, SOS Racisme sosté que calen "canvis profunds en la conceptualització de la seguretat" i un estudi "transparent" de les situacions que consideren sistèmiques. Es tracta, segons l'entitat, d'identificacions basades en perill racial i acusacions "desproporcionades" d'atemptat a l'autoritat "per cobrir possibles abusos sostinguts per la impunitat policial".

L'entitat recorda que només en quatre ocasions s’ha condemnat un agent de policia i en cap d’elles s’ha aplicat l’agreujant de racisme o s’ha contemplat com a delicte d’odi. "Les forces de seguretat pública són el braç executor encarregat de mantenir el poder hegemònic actual, que gira entorn d’un sistema desigual, blanc, capitalista i patriarcal", conclou el text.

Racisme sistèmic

En aquesta línia, l'organització considera que la "violència policial" a Catalunya i a la resta de l'Estat "no són casos aïllats, puntuals o accions perpetrades per pomes podrides", sinó conseqüència d'un "racisme d'Estat sistèmic" en el qual les forces de seguretat en són "el braç executor".

A més, remarquen que hi ha "factors estructurals" que dificulten la denúncia d'aquests casos, entre les quals la situació d'indefensió en què es troben aquestes persones, que "sovint" es troben amb una "contra-denúncia confeccionada pels agents".

L'entitat també denúncia "la manca de reconeixement institucional de les pràctiques racistes dins dels cossos policials" perquè el sistema judicial, argumenta, "atorga la presumpció de veracitat a la versió policial", mostra "reticències" pel que fa a la motivació racista i "qüestiona constantment" la versió de la víctima.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —