SOS Racisme considera les patrulles veïnals una conseqüència del sistema opressor contra la infància migrant
Per ACN
Publicat el 30 de juny 2020

SOS Racisme ha lamentat que es formin patrulles veïnals i les ha considerat una conseqüència del sistema opressor contra la infància migrant. El Servei d'Atenció i Denúncia de l'entitat ha assumit 11 casos des de principis d'any en què menors tutelats i joves són objecte d'atacs veïnals o d'abusos policials. Ha alertat, però, que han identificat més situacions que, tot i no ser assumides com a casos, "evidencien el racisme al qual es veuen abocats en el sistema de (des)protecció de l'administració pública".

D'entre tots, destaquen que els receptors de la violència veïnal i institucional solen ser joves "abocats a ocupar un habitatge a conseqüència del sistema de desprotecció i exclusió administrativa".


Davant d'aquests habitatges, es fan concentracions amb veïns que només escridassen, altres que cometen accions violentes i grups violents organitzats d'extrema dreta. L'organització ha apuntat que els veïns justifiquen l'assetjament i escari per una sensació d'inseguretat que, segons ells, ve provocada per la presència dels joves, "tot i que els Mossos investiguen els fets delictius reportats i no tenen cap indici que els relacionin amb els joves que ocupen, els veïns persisteixen a culpabilitzar-los ometent-ne deliberadament la presumpció d'innocència". Ha afirmat que no s'ometria igual si els joves que són d'origen magribí o subsaharià fossin blancs.

SOS Racisme ha afirmat que observen també un sentiment generalitzat de desatenció policial per part dels veïns, sensació avalada per representants institucionals com l'alcalde de Premià de Mar o de Llançà, els quals "justifiquen les protestes a conseqüència de la suposada inacció policial, però sense entrar a qüestionar si els joves són realment culpables".


L'organització ha afirmat que, en general, les institucions "no adopten una lògica de protecció, sinó penal" i es dona una atenció en la qual preval "el càstig i la discriminació en l'accés als drets per damunt de la cura". Ha afegit que hi ha un discurs d'odi mediàtic generat pels mitjans de comunicació i una pressió i persecució policial "que qüestiona la simple presència a l'espai públic només per la seva aparença".

Amb tot això, SOS Racisme ha criticat que les patrulles de vigilància veïnals "no haurien de tenir cabuda en una societat suposadament democràtica i de dret" i ha afegit que si l'acte el fa una persona blanca, s'assenyala aquesta persona i no tota la comunitat, així com passa quan és una persona racialitzada. "Els comportaments delictius veïnals queden impunes i els mateixos alcaldes justifiquen aquests comportaments, mentre avalen institucionalment l'assetjament arbitrari. On queda el dret a la seguretat d'aquests joves?", es pregunta.

SOS Racisme ha assegurat que aquest no és el camí que volen molts veïns i ha demanat a les administracions que comencin a qüestionar-se "la por que tenen a parlar del racisme inherent i naturalitzat a la societat" i garanteixin els drets d'aquest col·lectiu.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —