Racisme
Per ACN
Publicat el 22 d’octubre 2020

La plataforma SOS Racisme ha assegurat que els casos de racisme en l'àmbit residencial no són conflictes puntuals sinó que hi ha una "omissió sistemàtica dels deures de les administracions i unes pràctiques discriminatòries normalitzades".

L'organització ha apuntat que la discriminació racista en aquest àmbit és "estructural i està molt normalitzada" i ha afegit que no es dona només en l'accés sinó també en el gaudi i manteniment. En un informe del 2019, l'entitat recollia que el 21% dels casos de discriminació en l'accés als drets socials va ser per vulneracions del dret d'accés a l'habitatge i un 55% dels casos entre particulars es produeixen dins l'escala de veïns.

SOS Racisme ha reivindicat que el dret a l'habitatge està reconegut a múltiples textos normatius de caràcter internacional, estatal i autonòmic. Tot i això, ha assegurat que és un dret "en precari que l'administració no garanteix ni protegeix". Pel que fa a l'accés, ha criticat que sovint s'interpreti com un tema de consum i no ho reconeix com a vulneració de drets. En el cas del gaudi, ha assegurat que la desprotecció encara és major perquè l'administració no hi intervé en considerar que és un àmbit privat i es recorre a la mediació, "on no s'incorporen ni la dimensió del racisme, ni la vulneració del dret".

D'altra banda, ha afirmat que el racisme ha imposat un imaginari social que atribueix a les famílies racialitzades i migrants característiques com la insolvència econòmica, comportaments incívics o, fins i tot, una "animadversió directa" i explícita per part de veïns, propietaris i immobiliàries. "El discurs mediàtic, que criminalitza les ocupacions i les condicions d'infrahabitatge, alimenta i perpetua aquest imaginari racista", ha apuntat.

SOS Racisme ha assegurat que "regna la impunitat", manquen mecanismes de denúncia i ni els serveis de mediació ni els funcionaris judicials reconeixen el racisme entre particulars. Per això, ha afirmat que urgeix que les administracions reconeguin el racisme com a la raó principal que impedeix l'accés i el gaudi de l'habitatge i que treballin polítiques públiques que garanteixin la igualtat d'aquest dret per a tothom.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —