Sturgeon
Per ACN
Publicat el 05 de maig 2021

La líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, s'encamina a la majoria absoluta a Escòcia, segons les enquestes a un dia dels comicis. Els sondejos de YouGov donen a l'SNP fins a 70 escons al parlament de Holyrood, més que suficients per controlar la cambra i defensar el mandat per reclamar un nou referèndum sobre la independència.

L'enquesta de Survation també pronostica la majoria absoluta d'Sturgeon, però una mica més ajustada amb 66 diputats. Per contra, el sondeig encarregat per The Scotman a Savanta augura una victòria menys massiva de l'SNP, que es quedaria amb 59 diputats i dependria dels ecologistes per governar.

Les tres enquestes indiquen que els conservadors continuaran liderant l'oposició, però amb menys suport: ens hi donen entre 24 i 29 escons. Si bé els sondejos discrepen sobre la recuperació del partit laborista, tots el releguen com a tercera força.

Els ecologistes guanyaran terreny a Escòcia i es convertirien en quarta força a Holyrood amb almenys 10 diputats, segons les enquestes. En canvi, els liberals quedarien relegats a l'última plaça, ja que els sondejos els hi donen entre 4 i 6 escons.

Sistema electoral mix

Escòcia té un sistema electoral mix en què els ciutadans tenen dos vots: un per decidir el representant únic de la circumscripció i un altre per al partit polític. Així s'intenta compensar l'elecció d'un sol representant polític per cada circumscripció.

El parlament escocès, conegut com a Holyrood, té 129 escons: 73 en joc a les circumscripcions i 56 als partits. Per assolir la majoria cal obtenir-ne 65. A l'hora de repartir els escons en la votació pels partits es té en compte els diputats que s'han guanyat a les circumscripcions amb l'objectiu de donar un resultat més proporcional.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —