Suïssa rebutja per àmplia majoria limitar la lliure circulació de persones amb la UE - Diari de Barcelona
REFERÈNDUM
Suïssa rebutja per àmplia majoria limitar la lliure circulació de persones amb la UE
Més del 61% vota per mantenir l'acord amb Brussel·les, vigent des del 2002

Els ciutadans suïssos han decidit per àmplia majoria mantenir l'acord de lliure circulació de persones amb la Unió Europea. En el referèndum que es va celebrar ahir, més del 61% dels votants han rebutjat la proposta presentada pels conservadors d'Unió Democràtica de Centre (UCD), que apostava per limitar la lliure circulació.
Amb el 'no' a la iniciativa popular 'Per una immigració moderada (iniciativa de limitació)' es mantindrà vigent l'acord sobre la lliure circulació de persones amb la UE, en vigor des del 2002.
The vote of the citizens of Switzerland upholds one of the core pillars of our relationship: the mutual freedom to move, live and work in Switzerland and the EU.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 27, 2020
I welcome this outcome and see it as a positive signal to continue to consolidate and deepen our relationship. ?? ?? pic.twitter.com/yWYCzjtY7M
Els resultats
Tot i que encara s’està a l'espera del recompte definitiu, un 61,71% dels ciutadans han rebutjat la proposta, davant un 32,29% de partidaris. La participació ha estat al voltant del 59,5%.
Si s'hagués acabat avalant la proposta de limitació, s'hauria hagut d'aplicar l'anomenada 'clàusula guillotina', que implicaria que la resta d'acords bilaterals amb la UE també caduquessin. D’aquesta manera, caurien els acords comercials, un dels aspectes que preocupava més els opositors al pla, perquè el bloc comunitari és el principal soci comercial del país. També els inquietava que es posés en risc l'economia suïssa per l'elevat nombre d'europeus que hi treballen.
L'any 2014 els suïssos ja van votar en referèndum la limitació de la immigració europea. Una votació que no va agradar al bloc comunitari, que va retirar el país del programa Erasmus. Finalment, el text final, adoptat el 2016, es va suavitzar per no tensar més les relacions amb la Unió Europea.

