Suïssa vota aquest avui si limita la lliure circulació de persones amb la UE
Per ACN
Publicat el 27 de setembre 2020

Els ciutadans suïssos voten aquest diumenge en referèndum si volen limitar o no la lliure circulació de persones amb la Unió Europea. A proposta de la conservadora Unió Democràtica de Centre (UDC), els ciutadans estan cridats a les urnes per votar la iniciativa 'Per una immigració moderada (iniciativa de limitació)' després que el partit consideri que el país està "confrontat a una immigració en massa". Tant el govern com la majoria de l'arc parlamentari aposten per mantenir els acords de lliure circulació amb la Unió Europea i han demanat als votants oposar-se a la proposta.

Posar fi a l'Acord sobre la Lliure Circulació de Persones, signat amb la Unió Europea el 2000 i en vigor des del 2002, implicaria també la caiguda de la resta d'acord bilaterals que la Unió Europea té amb Suïssa. L'anomenada 'clàusula guillotina', que anul·la tots els acords si es posa fi a un d'ells, obligaria a redefinir la relació entre les dues parts per complet.

Per exemple, faria caure els acords comercials, un dels aspectes que preocupa els que s'oposen al pla perquè el bloc comunitari és el principal soci comercial del país. També els inquieta que posi en risc l'economia suïssa per l'elevat nombre d'europeus que hi treballen.

L'any 2014 els suïssos ja van votar en referèndum la limitació de la immigració europea. La votació no va agradar el bloc comunitari, que va retirar el país del programa Erasmus. El text final, adoptat el 2016, es va suavitzar per no tensar més les relacions amb la Unió Europea, cosa que no va agradar a l'UDC.

El 'sí' guanya a les enquestes

A diferència d'aquell moment, ara les enquestes apunten que el 65% dels ciutadans de Suïssa estan en contra de limitar la lliure circulació amb la Unió Europea. Inicialment, la votació s'havia de celebrar el maig, però va ser ajornada per la pandèmia de la Covid-19.

Dies abans de la celebració del referèndum, una portaveu de la Comissió Europea ha evitat fer cap comentari sobre la votació, la qual ha considerat que és "molt important" per al país. Per contra, la portaveu ha insistit en la voluntat de tancar un acord marc amb Suïssa "tan aviat com sigui possible".

Fa anys que la Unió Europea vol tancar un acord marc institucional amb Berna per simplificar les relacions bilaterals, però aquest pacte es veu amb reserves per gran part de l'arc parlamentari.

Aquesta no serà, però, l'única iniciativa que votaran aquest diumenge els ciutadans suïssos, que també estan cridats a pronunciar-se sobre la compra de nous avions de combat per valor de 5.600 milions d'euros, el permís de paternitat de dues setmanes o canvis en la llei de caça.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —