Supermercat
Per EFE
Publicat el 26 d’octubre 2020

El "Supermercat de bosses de plàstic", obert temporalment en la icònica plaça novaiorquesa de Times Square, ven fruites i verdures i té també una secció de pastisseria i una altra de menjar precuinat. Tots els productes, frescos i congelats tenen alguna cosa en comú: estan fets amb plàstic reciclat per a denunciar amb humor la contaminació d'aquest material d'un sol ús.

"L'única cosa que vull és cridar l'atenció sobre l'absurda quantitat d'empaquetats, plàstic i material d'un sol ús que s'empra en la vida diària i l'estúpid que resulta la gran quantitat que usem i llencem", assegura a Efe l'artista Robin Frohardt, responsable d'aquest treball que pot visitar-se fins al 7 de novembre.


A la botiga de Frohardt no es ven "Pepsi Cola Zero", sinó "Plasti Crapa Zero" (Plasti merda) amb el lema "Assaboreix el no-res".En lloc de Gatorade, s'ofereix Bagorade, jugant amb la paraula "bag" (bossa en anglès) i el nom de la beguda, i en lloc de galetetes salades Ritz, es troben galetes de plàstic "Bitz" fetes de "trocets de merda de plàstic" i que es poden usar per a preparar "aperitius fanplátics".

També es troben paquets de tabac de "Marlbag", "Lucky Bags" o "Chesterbags" o aigua de l'oceà que inclou petits trossos de plàstic i que Frohardt publicita assegurant que és aigua no natural envassades en origen.

Tot són marques i productes que habitualment un estatunidenc mitjà pot trobar als aparadors de supermercats i botigues de barri. "Utilitzo molt l'humor en el meu treball, sobretot amb qüestions que poden ser molt depriments", explica l'autora d'aquesta instal·lació, per a qui, a vegades, la gent no vol mirar les imatges impactants d'animals atrapats en escombraries o morint-se entre les deixalles que tirem.

Per això, afegeix: "Val, no vols mirar i no vols pensar sobre això, llavors estic intentat fer una cosa molt divertida, que enganxa, que és tàctil i molt acolorit, així simplement no passes d'imatge i hi ha una petita oportunitat que aquestes idees calin".

Per Frohardt l'humor relaxa a la gent, fa que se senti còmoda i li baixin les defenses. Llavors "pots submergir-los en totes les teves idees", comenta envoltada de productes amb els noms dels quals ha fet tot tipus de jocs de paraules relacionats sempre amb les escombraries i les deixalles.

Però més enllà dels noms, molts productes ofereixen també recomanacions d'ús i fins i tot receptes com la pasta "Plastic", que es publicita com "la pasta plàstica que realment té gust de bossa". Sense gluten i feta amb bosses de plàstic pur, es recomana cuinar-la amb oli d'oliva verge i 200 grams de taps d'ampolla. Sal i pebre al gust.

Ampolles amb aigua i plàstics recollits a l'oceà

El seu producte favorit: els filets de salmó de la secció de productes frescos, que va fer amb una bossa que va trobar en les escombraries amb un color salmó que "realment funcionava".

Quatre anys de feina

"Vaig concebre la idea cap al 2012, i llavors vaig començar a dissenyar productes i a preparar l'espectacle, però diguem que dedicada únicament a la creació he estat els últims quatre anys", relata.

La seva inauguració estava prevista per al passat 18 de març, però es va cancel·lar després que les autoritats ordenessin cinc dies abans el tancament de totes les activitats artístiques i més tard de tots els negocis que no fossin essencials. Estrenada finalment aquesta setmana, la visita a l'exhibició només es pot fer mitjançant reserva prèvia i en petits grups de 12 persones, per motius de seguretat.

Després de la seva finalització, que Frohardt desitjaria que es prorrogués almenys dues setmanes, l'exposició viatjarà per diferents punts dels Estats Units. Confessa que li agradaria que amb el seu treball l'agent es conscienciés de la necessitat de reduir l'ús d'aquests materials, encara que reconeix que el plàstic està "tan arrelat en les nostres vides que és realment molt difícil, fins i tot gairebé un privilegi poder prescindir d'ell".

Robin Frohardt

"En última instància, aquestes decisions i el que canviarà les coses haurà de venir dels fabricants, haurà de provenir de la política, però crec que augmentar la indignació pública pel problema ajudarà a impulsar-lo" afegeix Frohardt. Irònicament, a la botiga, l'únic producte que no és de plàstic és la bossa d'anar a comprar.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —