650.000 joves sense papers podran quedar-se als EUA malgrat Trump - Diari de Barcelona

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha decidit mantenir el programa de Consideració d'Acció Diferida per als Arribats durant la Infància (DACA), el qual protegeix de la deportació uns 650.000 joves sense papers. Una decisió que l’administració de Trump i el president han criticat durament.
Una sentència ajustada, de 5 vots a favor i 4 en contra, és la conclusió del Suprem, basada en el fet que Trump no va seguir els mecanismes legals establerts quan va interrompre el 2017 el programa DACA, creat cinc anys abans per l’expresident Barack Obama, i el qual ha permès estudiar o treballar milers de persones indocumentades que van arribar als Estats Units d’infants.
Aquesta decisió suposa un gran alleujament per als centenars de milers de dreamers o somiadors, que és com s’anomena les persones que s’han beneficiat d’aquest programa: els seus projectes de vida havien quedat aturats des que la interrupció del programa va ser anunciada per Trump fa quasi tres anys. I parlem d’una aturada, perquè tot i que el president va anunciar la interrupció del DACA el 2017, els dictàmens de diversos jutges federals van obligar-lo a seguir renovant els permisos dels joves que ja eren beneficiaris del programa aleshores.
Concentració davant la Casa Blanca després que la decisió del Tribunal Suprem es fes pública. Font: EFE
A favor
John Roberts, l’actual president de la Cort Suprema dels Estats Units, el qual és de tendència conservadora, escrivia això sobre la decisió que Trump havia fet sobre interrompre el DACA: "La decisió del DHS (el Departament de Seguretat Nacional) d’acabar amb el DACA va ser arbitrària i capritxosa". Argument amb què els quatre jutges progressistes de la cort hi estigueren d’acord.
La cort no ha entrat a valorar la legalitat del programa, sinó que va rebutjar el procediment que va fer sevir l’administració de Trump per tombar-lo. I ha sentenciat que la Casa Blanca pot intentar interrompre’l de nou, si vol, però li resultarà difícil fer-ho abans de les eleccions del novembre.
Prendre la decisió ha passat uns dies a la Cort Suprema, una espera que, per a les persones que es troben en una situació com la de Reyna Montoya, ha estat "matadora", però, a la fi, finalitza. Obama, per la seva banda, ha dit que està feliç.
This has been the longest wait coming from #SCOTUS on delivering opinions this year.. could be wrong, but as a DACA recipient this wait is killing me..
— Reyna Montoya (@ReynaEMontoya) June 15, 2020
Can we have a R number now? Asking for my anxiety and sweaty hands.
En contra
Molts d’aquests joves eren pessimistes sobre la decisió del Suprem, especialment perquè la majoria conservadora de la cort compta amb dos jutges nominats per Trump, Brett Kavanaugh i Neil Gorsuch. Era una por fundada, ja que tots dos es van oposar a la decisió de la majoria dels jutges de mantenir el programa, i van argumentar, en un al·legat firmat pel magistrat conservador Clarence Thomas, que la decisió era "un intent d’evitar una decisió (de Trump) políticament controvertida però legalment correcta".
Donald Trump, per la seva banda, ha expressat a Twitter la seva opinió sobre la decisió de la següent manera: "Aquestes decisions horribles i políticament carregades que surten del Tribunal Suprem són com ràfegues d’escopeta a la cara de la gent que s’enorgulleix de ser republicana o conservadora. Necessitem més jutges del Suprem o perdrem la nostra Segona Esmena (la qual garanteix el dret de portar armes) i tota la resta. Voteu Trump per l'any 2020!".
These horrible & politically charged decisions coming out of the Supreme Court are shotgun blasts into the face of people that are proud to call themselves Republicans or Conservatives. We need more Justices or we will lose our 2nd. Amendment & everything else. Vote Trump 2020!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 18, 2020
De fet, en aquest tuit, Trump no es referia únicament al dictamen sobre el DACA, sinó també a una decisió que el Suprem va emetre dilluns i que protegeix la comunitat LGBTIQ+ del país de la discriminació a l’àmbit laboral. En un segon tuit, el president deia: "Teniu la impressió que no li agrado, al Tribunal Suprem?".
Quan Trump va interrompre el programa el 2017, va demanar al Congrés que creés una solució permanent per als somiadors, però va condicionar qualsevol legislació que li fossin entregats fons per al mur amb frontera amb Mèxic, i d’altres mesures inacceptables per a l’oposició demòcrata.
Pancarta a la concentració a la qual s'hi pot llegir "Trump ha de dimitir". Font: EFE

