Els acusats per l'assalt a Blanquerna declaren davant el jutge
Per Redacció i ACN
Publicat el 24 de juliol 2020
Temps de lectura 3 minuts

La Sala Segona del Tribunal Suprem ha rebaixat les penes als 14 assaltants del centre cultural Blanquerna a Madrid a entre 2 anys i 7 mesos de presó i 2 anys i 9 mesos respecte a la seva anterior sentència, que va ser anul·lada pel Tribunal Constitucional. Tot i això, la condemna continua suposant una elevació de les penes de la sentència de l'Audiència de Madrid, que els condemnava era entre sis i vuit mesos de presó per un delicte de desordres.

El Suprem condemna l'assalt a la Llibreria Blanquerna de Madrid l'11 de setembre del 2013, amb un delicte de desordres públics en concurs ideal amb un delicte contra el dret de reunió. Tanmateix, exclou l'agreujant de discriminació ideològica i el de danys en béns públics, tal com va ordenar el TC després d'estimar parcialment el recurs de diversos acusats. La primera sentència del Suprem, el gener del 2017, havia condemnat als 14 assaltants a fins a quatre anys de presó.

Les penes

En la nova resolució del Suprem, l'alt tribunal estima parcialment els recursos de la Fiscalia i de la Generalitat contra la sentència inicial de l'Audiència de Madrid, del febrer del 2016. El Suprem continua sense apreciar l'atenuant de reparació del dany en el delicte de desordres, que va aplicar aquesta Audiència, perquè considera que el delicte no té un perjudicat concret.

Diverses persones van acompanyar-los al jutjat per demanar-ne l'absolució, 2016. Font: ACN

En conseqüència s'eleven les penes de sis i vuit mesos de la sentència recorreguda i condemna: a dos anys i set mesos a dotze els acusats; a dos anys i vuit mesos de presó a Jesús Fernando Fernández Gil per ser qui va encapçalar l'acció il·lícita; i a dos anys i nou mesos a Juan Luis López García per haver tingut un paper protagonista en els fets.

També els imposa una inhabilitació especial per a l'exercici del dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna. Pel que fa al delicte de danys, el Suprem manté les penes de multa establertes per l'Audiència de Madrid -d'entre 1.800 i 2.400 euros- perquè la sentència del TC deixa sense efecte l'agreujant de danys a béns públics i el de la discriminació per raons ideològiques, perquè vulnera els dels condemnats a un procés amb totes les garanties i la presumpció d'innocència, ja que no s'havien escoltat les declaracions dels acusats.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —