Els talibans declaren la victòria i la fi de la guerra d'Afganistan
Per EFE i Redacció
Publicat el 16 d’agost 2021

L'Afganistan com el coneixíem els darrers vint anys viu els darrers compassos. Després d'un avenç espectacular en tan sols una setmana, i passades unes hores de setge, els taliban han entrat finalment a Kabul. A més, a hores d'ara el grup islamista ja ha entrat al palau presidencial de l'Afganistan. 

Segons informa Al Jazeera, els dirigents del grup, envoltats de desenes de combatents armats, s'han dirigit als mitjans de comunicació des de la cadira presidencial de l'Afganistan, com a símbol del poder. Mentrestant, un portaveu talibà ha explicat que s'oferirà l'amnistia a tots aquells que han treballat amb el govern i els militars, ambdós recolzats per Occident.

Els taliban justifiquen l'entrada a Kabul -que s'ha produït hores abans d'entrar a palau- per controlar possibles situacions de robatori davant la fugida de les forces de seguretat. Tot i això, en un principi van assegurar que no ho farien fins que es produís una transició de poder.

"Per evitar actes de saqueig a Kabul i que els oportunistes no facin mal a la gent, l'Emirat Islàmic (com s'autodenominen els taliban) ha ordenat a les seves forces entrar a les àrees de Kabul d'on ha sortit l'enemic", han assegurat els taliban a un comunicat.

El president de l'Afganistan ha abandonat el país aquest diumenge després que els taliban prenguessin el control de gairebé tot el territori, mentre que assetjaven Kabul a l'espera d'una entrega del poder. En tan sols una setmana, els taliban han aconseguit la victòria més significativa dels 20 anys de conflicte bèl·lic amb l'Afganistan.

L'ara expresident afganès Ashraf Ghani.

Segons apunta l'agència de notícies Reuters, el qui havia estat fins ara president de l'Afganistan, Ashraf Ghani, ha volat cap al Tadjikistan acompanyat d'alguns col·laboradors.

En un missatge amb vídeo, el president de l'Alt Consell per a la Reconciliació Nacional d'Afganistan, Abdullah Abdullah, ha assegurat que "l'expresident" Ghani ha abandonat el país, i l'ha culpat de la situació que viu en aquests moments l'Afganistan.

Consell especial per a la transició

La fugida de Ghani ha precipitat que un grup de líders polítics de l'Afganistan hagin format el Consell de Coordinació per a la transició del poder a les mans dels taliban.

"S'ha format un Consell de Coordinació després de la sortida d'Ashraf Ghani i altres funcionaris responsables del país, en nom d'una millor gestió dels assumptes de pau i la transició pacífica (del poder)", ha informat en un comunicat l'expresident afganès i membre del nou cos, Hamid Karzai.

A més de Karzai, l'equip que prepararà el lliurament del poder als talibans, després de vint anys de guerra, està integrat pel president del Consell Superior per a la Reconciliació Nacional, Abdullah Abdullah, i el líder del partit Hizb-i-Islami i exsenyor de la guerra, Gulbuddin Hekmatyar.

El president afganès havia investit ahir amb "plena autoritat" a aquest consell durant una reunió en el Palau Presidencial, quan se suposava que aquests viatjarien a Doha per a negociar amb els insurgents una sortida política del conflicte. Ghani i diversos dels seus col·laboradors de Govern més pròxims han abandonat avui el país en secret, en ple setge dels insurgents a Kabul, sense informar la nació ni presentar una renúncia pública.

El consell, en una primera mesura, ha fet una crida tant a les forces del Govern com als talibans a "exercir la tolerància", evitar qualsevol tipus d'enfrontament i caos, i evitar actes destructius d'oportunistes armats a Kabul. Ha estat format just després que els combatents talibans fossin autoritzats pels seus líders a ingressar a la ciutat per a imposar mesures de seguretat i evitar robatoris davant la fugida de les tropes afganeses de diverses zones de la capital.

Diversos testimonis presencials han relatat a Efe que la majoria de les comissaries han estat saquejades per persones i homes armats, després de ser evacuades de forma no coordinada per les forces de policia.

Ecos de Saigon

L'aguait dels taliban havia augmentat la pressió per intentar trobar una sortida d'urgència de part de la població davant la probable caiguda de la ciutat, un temor que plana sobre funcionaris públics, acadèmics, periodistes i, sobretot, entre aquells que han treballat amb algun dels països que van enviar tropes a l'Afganistan per combatre els insurgents.

El Govern nord-americà va dir a principis d'aquest mes que ja tramitava unes 20.000 sol·licituds de visats d'aquells afganesos que van ajudar els soldats estatunidencs, juntament al costat dels seus familiars, que serien almenys 50.000 persones més.

Aquest cap de setmana s'espera que arribin a Kabul una majoria dels 4.000 militars nord-americans que el Pentàgon ha decidit enviar a la capital afganesa per a l'evacuació de la major part del personal de l'ambaixada dels EUA i de ciutadans afganesos.

Altres països com el Canadà, Alemanya, Regne Unit o Espanya també han anunciat la pròxima evacuació de part del personal de les seves ambaixades i d'altres ciutadans afganesos amb les seves famílies que han treballat colze a colze amb ells durant aquestes dues dècades.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —