La tatuadora que trenca tabús i desafia la conservadora societat afgana
Per EFE
Publicat el 28 de novembre 2020

La tatuadora afgana Suraya Shahidi està acostumada a rebre centenars de peticions cada vegada que comparteix els seus treballs a les xarxes socials, fet que la conservadora societat de l'Afganistan també amenaça per una pràctica que alguns consideren tabú a l'islam.

Aquesta jove de 27 anys és la primera dona afgana en desafiar les convencions i dedicar-se de forma professional al tatuatge, un art que a l'Afganistan continua restringit a un grapat de persones, especialment homes joves, en grans ciutats com Kabul.

"La pràctica del tatuatge està en auge entre els afgans, sobretot en els joves", explica Shahidi. Molts desitgen inscriure's la inicial d'una persona estimada al seu cos i tampoc falten els qui destaquen per motius animals, especialment en mans i braços. Es tracta de la joventut afgana que ha crescut en les últimes dues dècades, marcades pel conflicte incessant, però també pel progrés rere la caiguda l'any 2001 del règim talibà.

"Rebo centenars de peticions cada vegada que publico un dels meus nous dissenys al meu compte d'Instagram", diu Shahidi, que va començar fa dos anys a treballar com a tatuadora professional i va aprendre l'ofici a l'Iran i Turquia.

Els estudis de tatuatge continuen limitats a unes poques ciutats afganes i encara sembla una pràctica estranya i inclús prohibida per a molts, especialment en les zones rurals i més en el cas de les dones, vistes com a ciutadanes de segona classe a la conservadora societat afgana.

En bona part de les seves zones rurals, les dones no tenen permès sortir de la llar sense cobrir-se amb un burca o vel integral i, tot i que quasi el 40% de tots els estudiants són dones, es continua limitant la seva educació i altres llibertats.

Però en un país on es prohibeix de forma estricta a les dones asseure's a prop d'homes desconeguts, Shahidi tatua còmodament tant a homes com a dones.

Un art que molts consideren prohibit

Hi ha molts homes afgans conservadors que "odien els tatuatges tant com les noies i nois els adoren", diu Shahidi, qui explica que aquest sector de la població considera que estan prohibits per l'islam. Una afirmació que la tatuadora s'afanya per desmentir.

"Mai podràs trobar una referència a l'islam o a la cultura afgana que digui que els tatuatges estiguin prohibits", afirma.

Shahidi veu els tatuatges com una versió moderna del khalkobi, les tradicionals decoracions a base de punts que les dones es fan al rostre amb extractes vegetals i agulles de cosir. Lluny d'haver desaparegut, les núvies encara les llueixen el dia de la seva boda i apareixen amb freqüència a la poesia romàntica.

Ara les dones utilitzen els tatuatges per expressar-se, diu Shahidi. "Potser un fet sense sentit o estrany per a molts, però per a mi un tatuatge és molt especial. És el símbol del meu amor i em sento orgullosa quan estic amb els meus amics", reconeix Lila Ahmadi, de 25 anys, que llueix la inicial del seu promès a la mà esquerra.

Tatuar per canviar la societat

Shahidi ha vist a la societat afgana, especialment pel que fa a les dones, trencar tabús amb els anys, des de l'educació femenina fins a l'arribada de les dones a posicions de responsabilitat pública, enfront de la dècada dels noranta sota el govern talibà. La tatuadora se sent part d'aquest canvi.

"Estic treballant per canviar la societat; quan vaig començar a tatuar era una cosa que semblava impensable, però ara, dia a dia, la gent del meu voltant s'ha habituat i els sembla normal", diu.

El seu esforç per trencar barreres passa també pel seu mètode de transport, una moto que condueix "amb llibertat pels carrers de Kabul", encara que, fins ara, encara no s'ha creuat amb cap altra motorista.

Amenaces i comentaris negatius

Shahidi reconeix que és objecte de freqüents crítiques i amenaces a les xarxes socials, encara que no els ha donat molta importància.

"No m'importa el que agradi a la gent o no, només vull gaudir de la meva vida", assegura la tatuadora, que en aquest moment dirigeix totes les seves energies a inaugurar el seu nou estudi de tatuatges, situat en un barri de l'oest de Kabil habitat per la minoria chií hazara i que ha estat escenari de diversos atacs mortals de l'Estat Islàmic en els últims anys.

"No m'espanten les amenaces de seguretat, aquest és el nostre país i hauríem d'intentar treballar per un canvi positiu", conclou Shahidi.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —