El Teatre Lliure acull l'adaptació d''A la recerca del temps perdut' de Proust - Diari de Barcelona
CARTELLERA TEATRAL
El Teatre Lliure acull l'adaptació d''A la recerca del temps perdut' de Proust
Dirigides per Jordi Bosch i adaptades per Josep Maria Pinto, les set sessions previstes es podran veure del dilluns 13 de març fins al 25 de maig

El Teatre Lliure de Barcelona estrenarà set sessions de recitals de la novel·la de Marcel Proust A la recerca del temps perdut, dirigides per Jordi Bosch i adaptades per Josep Maria Pinto, que es podran veure a partir del dilluns 13 de març fins al 25 de maig.
Bosch s'ha considerat “un apassionat de Proust” i, aprofitant el centenari de l'autor, ha realitzat una sèrie de recitals en format de lectura dramatitzada per cadascun dels set volums que formen l'obra.
Escrita entre el 1908 i el 1922, l'obra de Marcel Proust funda al costat d'Ulisses de James Joyce "la nova narrativa del segle XX”, canviant la manera de narrar el temps, l'espai i el jo a partir del que ell mateix va denominar memòria involuntària.
La representació comptarà amb els intèrprets Claudia Benito, Jordi Boixaderas, Mario Gas i Emma Vilarasau i, amb l'acompanyament, segons ha exposat el seu director, “d'un piano i un violí que encaixen amb l'essència de Proust”.
La sèrie de recitals començarà dilluns que ve 13 de març amb la sessió Pel camí de Swann, una sessió que segons han indicat els organitzadors “té especial rellevància” perquè se centra el seu període infantil, amb “el culte a la bellesa, a la literatura i en el descobriment de les seves pulsions eròtiques”.
Els textos de la primera sessió es concentren en Combray, el poble on el protagonista estiuejava i, en últim terme, en l'exposició del “mètode Proust”, que manifesta la manera “d'excavar en la memòria submergint-se en els records del passat” des d'una sensació present.
El 21 de març tindrà lloc el segon recital, A l'ombra de les noies en flor que, situat entre París i Balbec, narrarà “els primers anys d'adolescència del protagonista a París, el seu primer romanç i els primers contactes que té amb la societat”, segons ha informat l'organització de l'acte.
A elles els seguiran les sessions El món de Guermantes, el 28 de març, representant la Belle Époque i l'aprenentatge social als salons de l'alta societat, el descobriment de l'homosexualitat amb Sodoma i Gomorra, l'11 d'abril, La presonera i La fugitiva, el 9 i 16 de maig.
Finalment, El temps recobrat, últim volum de Proust, es presentarà al públic el proper 23 de maig mostrant un París assolat per la Primera Guerra Mundial en el qual “el protagonista de l'obra comprèn de quina manera pot fer reviure el temps passat”.
“La meva figura no és tan de direcció, sinó d'algú que agafa les peces i les posa en ordre perquè tot funcioni", ha assegurat Josep Maria Pinto, descrivint-ho com un procés en el qual ha anat “descobrint a poc a poc com traslladar l'obra al recital”.
La narració es basa, en definitiva, en “el descobriment d'una vocació literària, llargament perseguida, i que al final justificarà pròpiament la seva existència”, tal com han assegurat els responsables de la lectura adaptada de Proust, definint-ho com “un relat de l'aprenentatge del protagonista en tots els seus aspectes des de la infantesa fins a la maduresa”.
L'àudio de les set sessions, a més, s'emetrà a través de la plataforma digital del Teatre Lliure en línia, on es podrà accedir a ell per escoltar-lo fins al final de la temporada que acabarà el 25 de maig.

