La nova normalitat és teletreballada
Per EFE
Publicat el 24 de maig 2021

Després de més d'un any amb les plantilles treballant en remot des de les seves cases, són moltes les empreses que han optat per un retorn gradual i voluntari dels empleats a les oficines, amb una aposta ferma pel teletreball, que ha guanyat la batalla al presencialisme en la sortida de la pandèmia.

Impulsats per la millora de les dades de la Covid-19 i la fi de l'estat d'alarma, els nous sistemes d'organització del treball que s'estan aplicant suposen, sobretot, un reconeixement a tot l'après durant l'emergència sanitària.

L'automobilística Seat, que va implantar un sistema de teletreball massiu per a tot el personal amb una tasca susceptible de ser desenvolupada a distància, ha desactivat aquesta última setmana aquest pla per recuperar el model batejat com 'smart work'.

Aquest, que es va aprovar al setembre de 2020 però va haver de suspendre's per l'arribada de la tercera onada del coronavirus, permet treballar a distància dos dels cinc dies de la setmana, així com organitzar el propi horari laboral entre les 6.00 i les 20.00 hores.

Fins al moment, s'han subscrit ja uns 2.250 dels 5.000 empleats que poden teletreballar de Seat, que, en paral·lel, ha iniciat a la fàbrica de Martorell (Baix Llobregat) la desescalada de les mesures aplicades per frenar la Covid-19, com la reducció a la meitat de la freqüència setmanal dels test d'antígens.

La farmacèutica Bayer ha recuperat també un model d'organització híbrid, aprovat l'estiu de 2019, que permet teletreballar tres dies a la setmana i que està guanyant adeptes cada dia que passa en aquesta nova etapa post-pandèmia.

La firma, que compta amb uns 2.300 treballadors a Espanya (uns 1.400 en oficines distribuïts entre Barcelona i Madrid), no ha dissenyat una desescalada clara i s'ha limitat a recomanar el teletreball amb l'objectiu d'arribar de moment a una taxa d'ocupació de les oficines del 10 o el 15%, percentatge que després anirà creixent gradualment.

Al seu centre de Sant Joan Despí (Baix Llobregat) s'han ampliat els espais, creant zones més diàfanes, amb menys mobiliari i un disseny que potenciï la innovació amb, per exemple, parets aptes per escriure, després de constatar que els empleats no van a les oficines a asseure's sinó a col·laborar, compartir i interactuar.

"En remot s'és més productiu quan el treball requereix més concentració, però es perd una part de la capacitat d'innovar i nosaltres volem el millor dels dos mons", ha explicat un portaveu de la companyia.

Durant l'any de pandèmia, la farmacèutica ha estat activa en l'acompanyament psicològic de la plantilla, organitzant sessions virtuals per ajudar a entendre el que passava i a marcar pautes de resiliència, al mateix temps que ha creat una borsa d'hores per als empleats amb necessitat d'atenció.

El treball flexible ja formava també parteix de l'ADN de la farmacèutica Novartis Espanya abans que arribés el virus, que va acabar per enviar a les seves cases 2.000 de les 3.000 persones que treballen per al Grup.

En aquests moments, després del cessament de l'estat d'alarma, els empleats tenen flexibilitat per triar la modalitat de treball que desitgen realitzar, a distància o presencial, així com el percentatge que li dedicaran, una opció a la qual s'han acollit el 95% dels que ocupen llocs susceptibles al teletreball.

El sistema preveu a més que tots els treballadors, amb independència de l'ús o no del format híbrid, rebin un complement econòmic mensual per assumir els eventuals costos, una ajuda que se suma als 450.000 euros en global que va invertir la firma per adequar per al treball les llars dels seus empleats.

Els drets laborals, a distància

En el sector assegurador, la direcció del Grup Axa i els sindicats acaben de tancar un acord pioner en aquest àmbit que contempla dos dies a la setmana de teletreball, i que afectarà a pràcticament tota la plantilla de 2.500 persones de la companyia (500 a Catalunya).

L'acord preveu una compensació per dia de teletreball de 3 euros bruts i una dotació per a material ergonòmic (taula, cadira i pantalla) de fins a 400 euros, així com l'ús de la targeta menjador, tant si es realitzen les tasques de manera presencial o a distància.

Segons ha informat CCOO, l'acord reconeix també el dret a teletreballar des d'una segona residència, així com els dies de pont i festius com el 24 i el 31 de desembre, i preveu una borsa de vuit dies anuals addicionals de teletreball.

El sector de la banca també ha inclòs en els últims mesos en els convenis estatals d'estalvi i de banca referencies a compensacions per teletreball, encara que deixa obert el percentatge de temps que es pot dedicar a ell perquè ho concreti cada entitat.

La compensació màxima per despesa energètica és de 55 euros al mes per als empleats que teletreballen, proporcionals al temps de treball, si ho fan menys del 30% de la jornada, entre el 30 i el 60%, o més del 60%. També contempla compensacions per l'ús de material informàtic propi o telèfon. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —