La temperatura podria pujar 5ºC a final de segle a Catalunya, segons Meteocat
Per EFE
Publicat el 29 d’agost 2021

Les projeccions climàtiques que ha fet el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC-Meteocat) confirmen un constant increment de la temperatura i, a l'escenari més pessimista, la pujada a final de segle rondaria els 5ºC respecte a l'actual període de referència entre 1971-2000, que ja és 1,5ºC més càlid que l'època preindustrial.

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya, les projeccions globals de canvi climàtic indiquen que l'any 2030 se superarà el llindar crític d'1,5ºC per sobre de la mitjana preindustrial i la temperatura continuarà augmentant, i en l'escenari més pessimista podria produir-se un increment d'entre 3,3 i 5,7ºC.

A Catalunya, l'últim Butlletí Anual d'Indicadors Climàtics ja constatava un increment clar dels extrems càlids, com el nombre de nits tropicals o la durada de les ratxes càlides, a més d'apreciar un augment dels períodes de sequera o sense precipitació.

Creixement accelerat del nivell del mar

Un altre efecte del canvi climàtic detectat és que el nivell de l'aigua del mar s'ha incrementat 20 centímetres des de 1901 a tot el món, però, segons el Meteocat, aquest ritme de creixement s'ha accelerat des de 2006.

A Catalunya, les observacions diàries que es fan a l'Estartit (Baix Empordà) constaten un increment del nivell del mar de 10 centímetres des de 1990.

Segons el Meteocat, les projeccions climàtiques també indiquen canvis en la precipitació mitjana anual, que s'accentuen on més puja la temperatura, amb el que la precipitació augmentarà en latituds altes, al Pacífic equatorial i a les àrees monsòniques i disminuirà entre un 10 i un 30% a les regions subtropicals, com la Mediterrània.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —