Joe Biden fa història amb el Gabinet que haurà d’encapçalar l’era post-Trump
Per Sara Sans i Celia Oliveras
Publicat el 06 de desembre 2020

Janet Yellen tindrà la clau de la caixa dels Estats Units. Ella, com a secretària del Tresor, si el senat aprova la proposta de Biden, serà una de les dones del nou govern nord-americà post-Trump. El nom femení amb més pes durant la campanya ha estat el de Kamala Harris, però no és l'únic. La setmana passada, Biden va anunciar que el mateix equip econòmic de Yellen comptarà amb Neera Tanden com a directora de l'Oficina d'Administració i Pressupost, i Cecilia Rouse i Heather Boushey al Consell d'Assessors Econòmics.

Yellen, prestigiosa economista de la Institució Brookings, va presidir la Reserva Federal nord-americana entre 2014 i 2018, durant el segon mandat de Barack Obama. La vàlua professional de Yellen destaca també per la seva visió i capacitat d'anàlisi, sent una de les poques economistes que van preveure la crisi del 2008 i van advertir d’aquesta. 

Per primera vegada

L’economista graduada per la Universitat de Yale, serà una de les dones que ocuparan càrrecs, normalment representats per homes, a l'executiu del president demòcrata. Trump va presentar, durant la campanya electoral del 2016, els candidats que formarien el seu equip econòmic: en total tretze homes, la majoria milionaris, banquers o alts directius en el món de les inversions. La proposta de govern de Joe Biden, en canvi, es basa en un Departament d’Economia format per quatre dones i dos homes, d’entre ells un extreballador social, l’assessor econòmic d’Obama i la decana de l’Escola d’Afers Internacionals a la Universitat de Princeton. 

La setmana passada, Biden també va presentar la candidatura de l'advocada Avril Haines com a directora d'Intel·ligència Nacional, que ja va ser la número dos de la CIA a la segona legislatura d'Obama. L'equip de comunicació, que en aquest cas no ha de ser investit pel Senat, serà format única i exclusivament per dones. Encapçalant l'equip, serà Kate Bedingfield i comptarà amb Jen Psaki com a secretària de premsa.

Les portades dels mitjans més importants han presentat a aquestes professionals com les que trencaran els sostres de vidre, però no com les que podrien, en el cas de Yellen per exemple, recuperar l'economia estatunidenca després de la crisi de la Covid.

Alejandro Mayorkas, que va arribar al país des de Cuba quan només tenia uns mesos de vida, serà la primera persona migrant al volant del Departament de Seguretat Nacional; John Kerry encapçalarà el departament de Medi Ambient que, amb els demòcrates, tornarà a adoptar la mateixa importància que qualsevol altre departament. Biden està fent història amb les seves eleccions per l'executiu i ho fa de manera transversal, en diversos departaments i sense diferenciar entre homes i dones.

L'equip de Joe Biden haurà de gestionar la tasca de diluir els efectes d'aquests últims quatre anys. Afrontar la crisi sanitària, recuperar l'economia estatunidenca o tornar a l'Acord de París seran algunes de les accions que hauran d'assumir els demòcrates. Els fitxatges de Biden, independentment del seu gènere, seran els encarregats de portar els Estats Units cap a una realitat, complement diferent de la de Trump.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —