Eleccions EUA
Per Redacció , EFE i ACN
Publicat el 15 de novembre 2020

Una setmana després que els resultats i els mitjans donessin com a guanyador en els comicis dels EUA al demòcrata Joe Biden, milers de simpatitzants de Donald Trump van sortir aquest dissabte als carrers de Washington. Els protestants van protagonitzar la marxa “MAGA” —per les seves sigles en anglès Make America Great Again— per denunciar, sense proves, un presumpte frau electoral. Els grups d'extrema dreta eren aclamats i auspiciats pel propi Trump, el qual va sortir un moment a saludar-los.

Ongkoneses, antiabordistas i els 'Proud Boys'   

En la manifestació s'ha pogut veure des de persones amb cartells que resaven "dones per Trump" fins uns altres que deien "hongkoneses per Trump", pancartes a favor de Trump i del seu vicepresident, Mike Pence. 

També hi havia manifestants, gairebé tots homes, vestits de negre i groc, i alguns amb casc, l'abillament que distingeix als membres del grup d'ultradreta 'Proud Boys', els quals van cridar frases contra el moviment anarquista Antifa.

A un costat de l'Avinguda Pennsilvània, per exemple, es trobava Amy, al costat dels seus set fills d'entre 2 i 18 anys i el seu marit, sostenint una pancarta amb el missatge "Catòlics per Trump". "Crec fermament que els demòcrates han alterat il·legalment els vots als EUA, així que sóc aquí per a defensar els vots justos", va explicar Amy, 41 anys i mestressa de casa, a l'agència EFE.

Aquesta dona va apuntar que s'havia traslladat a Washington DC des de Virgínia, on resideix amb la seva família, perquè, com a catòlica, "candidats com Biden no parlen dels valors i les creences de l'Església Catòlica, la família...". Tot i així s'ha de tenir en compte que el demòcrata també és catòlic. "No hi ha defensa de la vida humana entre els demòcrates", va insistir la dona.
La manifestació es va desenvolupar enmig d'un important dispositu policial. El mateix dissabte estava convocada també, a la Freedom Plaza, una concentració, convocada pel grup "Refuse Racism", aquest grup s'oposa "a l'intent de Trump de robar les eleccions".

Un milió de persones o 10.000?

Pel que fa a la manifestació, la portaveu de la Casa Blanca, Kayleigh McEnany, parla de “un milió de protestants”. Mentre a, molts usuaris desmenteixen la xifra amb vídeos i fotos compartits a xarxes socials. 

Disturbis entre els grups
Aquesta matinada, les manifestacions han acabat en disturbis a diferents punts. En una plaça de Washington DC, grups de Black Lives Matter i antifeixistes s'han enfrontat a manifestants pro-Trump i la situació s'ha tensat amb diversos episodis de violència. 
A les xarxes socials, a Espanya, Black Live Matters i Antifa han estat trending topics durant les primeres hores del matí diumenge (la matinada als EUA). Diferents usuaris han compartit vídeos d'aquests moments de tensió. Caldrà esperar les properes hores per veure com avança la jornada de diumenge.

"Biden ha guanyat les eleccions"

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —