Danys causats pel terratrèmol.
Per EFE
Publicat el 18 d’agost 2020

Un terratrèmol de magnitud 6,7 ha sacsejat aquest matí l’illa de Masbate, al centre de Filipines. Ha causat, com a mínim, un mort a més de derruir algunes cases i danys a edificis públics i carreteres. L’epicentre del sisme s’ha situat a 5 kilòmetres al sud-oest de la localitat de Cataingan, i l’hipocentre a un kilòmetre de profunditat, segons l’Institut de Vulcanologia i Sismologia de Filipines (Phivolcs). La delegació provincial a Masbate del Centre Nacional de Reducció de Risc de Desastres ha informat en el seu informe preliminar de danys que un home ha mort en derruir-se casa seva a Cataingan.

A les xarxes de la Creu Roja s’han compartit algunes fotografies que mostren les nefastes conseqüències que ha tingut el terratrèmol, entre les quals, hi ha profundes esquerdes a carrers i carreteres i desperfectes al mercat públic i el port de Cataingan, a més de destruir una vintena de cases a les zones més empobrides de la costa.

Desenes de rèpliques de magnitud superior a tres van seguir el terratrèmol d’origen tectònic i, segons Phivolcs, se n’esperen més durant el dia. I és que Filipines es troba sobre “l’Anell de Foc del Pacífic”, una zona que acumula aproximadament el 90% de l’activitat sísmica i volcànica del món, i que pateix uns 7.000 terratrèmols l’any, tot i que la majoria són moderats. L’últim gran sisme que va recaure sobre el país va ser l’octubre del 2013, amb una magnitud de 7,1 i que va matar més de 220 persones.

Activitat volcànica

D'altra banda, el volcà Taal, situat a uns 80 km de Manila, ha expulsat una “dèbil emissió de vapor” d’uns 20 metres d’altura a les últimes 24 hores, segons ha informat, també, Phivolcs. Es tracta d’un dels volcans actius més petits del món, i la seva erupció ha forçat l’evacuació de centenars de milers de persones que vivien al voltant.

L’alerta havia perdurat durant diverses setmanes al nivell quatre, sent el cinc el màxim, davant el risc d’una “erupció explosiva”. No obstant això, des del març que es manté en alerta 1, que significa que “poden produir-se explosions freàtiques, impulsades per vapor o terratrèmols”.

Phivolcs ha informat que en les últimes 24 hores s’han registrat terratrèmols volcànics al voltant del Taal, un dels símptomes que indiquen activitat en les capes subterrànies de la terra. Des de l’Institut de Vulcanologia i Sismologia s’ha recomanat a les unitats governamentals que avaluïn contínuament els barris propers a la zona i també que aconsellin als pilots “evitar volar a prop del volcà”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —