El test de dos míssils balístics de Pionyang augmenta la tensió amb Seül i Washington - Diari de Barcelona
Corea del Nord
El test de dos míssils balístics de Pionyang augmenta la tensió amb Seül i Washington
Corea del Nord ha realitzat dues proves d'armes en una setmana

Corea del Nord ha testat avui dos míssils balístics de curt abast (SRBM), la qual cosa suposa la seva segona prova d'armes en una setmana. Envia així un missatge més contundent a Seül i Washington, que han expressat la seva preocupació per aquest llançament.
Segons l'Estat Major Conjunt sud-coreà (JCS) l'exèrcit del nord ha llançat "dos míssils de curt abast" a les 7.06 i 7.25 hora local d'aquest dijous (22.06 i 22.25 GMT del dimecres) des del comtat de Hamju, a la província de Hamgyong del Sud (costa oriental del país).
Els projectils han aterrat en aigües de la Mar del Japó (anomenat "Mar de l'Est" a les dues Corees), han recorregut una distància d'uns 450 quilòmetres i han aconseguit una altura màxima d'uns 60 quilòmetres.
El d'avui és el segon assaig d'armes que realitza el règim en una setmana després de provar dos míssils de creuer diumenge passat, encara que aquest test es va fer públic ahir i tant Seül com Washington han tret pes a l'assumpte, no el van publicitar en el seu moment i van destacar que l'ONU no sanciona aquest tipus de projectil.
Armament de major importància
No obstant això, l'armament provat avui ha obligat a emprar un llenguatge més rotund. Així, el Consell de Seguretat Nacional sud-coreà ha expressat després de l'assaig la seva "profunda preocupació" pel llançament.
Encara que Seül, de cara probablement a mantenir oberta la porta a la cooperació intercoreana, va evitar parlar específicament de míssils balístics de curt abast (SRBM), les dades publicades són consistents amb aquesta mena de projectil. Tòquio i Washington, més contundents en la seva reacció, han confirmat que Pionyang ha testat avui dues SRBM, alguna cosa que les resolucions de l'ONU sí que castiguen en el cas de Corea del Nord.
Un míssil balístic Scud-B nord-coreà al Museu de la Guerra Coreana a Seül
El primer ministre nipó, Yoshihide Suga, ha condemnat l'acció subratllant que "amenaça la pau i la seguretat del Japó i la regió circumdant", i la cancelleria japonesa ha presentat una protesta formal davant Corea del Nord, encara que ha hagut de fer-ho a través de la seva ambaixada a Pequín, ja que tots dos països no mantenen relacions. Per part seva, el Comando de l'Indo Pacífic estatunidenc ha destacat "l'amenaça que el programa d'armes il·legals nord-coreà suposa per als seus veïns i la comunitat internacional".
L'assaig nord-coreà d'avui ha agafat fins i tot al canceller rus, Serguei Lavrov, de visita a Seül, on ha ofert una roda de premsa després de reunir-se amb el seu homòleg sud-coreà, Chung Eui-yong, en la qual ha instat les parts implicades a "renunciar a la carrera armamentística" per a garantir "la pau i l'estabilitat" regional.
Sistemes de míssils sofisticats
A l'espera que els sistemes d'intel·ligència militar de Seül, Tòquio i Washington estableixin amb claredat quin tipus d'armament Pionyang ha testat avui, les dades sobre rang i apogeu són consistents amb sistemes com els anomenats KN-23 i KN-24.
Tots dos són desenvolupaments relativament nous -es van provar per primera vegada el 2019- i tenen sistemes de guiat sofisticats que permeten trajectòries "aplanades" o no completament parabòliques. Això fa que aquests míssils siguin difícils d'interceptar i, malgrat el seu curt abast, suposin una potencial amenaça per a països pròxims com Corea del Sud o el Japó.
Segon assaig en una setmana
Els dos assajos nord-coreans d'armes de l'última setmana arriben en un moment marcat per les pressions nord-coreanes per a reprendre el diàleg sobre desnuclearització, mentre Washington diu que està ultimant una revisió de la seva estratègia per a bregar amb Corea del Nord.
La reacció discreta de Seül i Washington davant el test del diumenge amb míssils de creuer va apuntar a un aparent pla coordinat per a facilitar el reinici del diàleg, estancat des de 2019. No obstant això, el missatge que sembla enviar Pionyang amb la prova d'avui fa pensar que a l'empobrit país, colpejat a més durament en el pla econòmic per la pandèmia, no li interessa un enfocament pacient sinó anar elevant la tensió regional de cara a poder asseure's com més aviat millor a negociar una retirada de sancions.
El gener passat, el líder nord-coreà, Kim Jong-un, ja va instar el nou Govern de Joe Biden a proposar noves alternatives per a poder reprendre aviat les converses

