Tests
Per ACN
Publicat el 06 d’octubre 2020

L'epidemiòleg Oriol Mitjà ha explicat que des de l'Hospital Germans Trias i Pujol i en col·laboració amb l'Institut Català de la Salut (ICS) es farà una prova amb 15.000 tests de Covid-19 entre participants en esports federats juvenils, corals i familiars que visiten residents. En declaracions a RAC1, ha explicat que és una estratègia per garantir la seguretat en activitats que estan permeses, ja que si es coneix que són negatius en el moment de l'activitat se sap que no podran contagiar a la resta. D'altra banda, ha confiat que l'experiència que es farà a la Sala Apol·lo es pugui ampliar a altres esdeveniments i situacions, tot i que ha valorat que encara és "molt d'hora" per plantejar-se públic als camps de futbol.

Segons ell, si l'estratègia funciona caldrà decidir quines són les prioritats. Per a Mitjà, la llista hauria d'estar encapçalada per les situacions més crítiques, com l'accés a residències i després decidir en quin ordre es prioritzen les activitats escolars, empresarials, esdeveniments culturals i esportius. D'altra banda, ha valorat que l'obertura de les escoles "ha estat positiva" i que s'està comprovant que la susceptibilitat dels nens d'adquirir el virus i transmetre'l "és més baixa que la dels adults".

Empitjorament en els propers mesos

Mitjà ha pronosticat que la situació empitjorarà en els propers mesos perquè el SARS-CoV-2 "sobreviu millor en temperatures fredes" i, a més, augmentaran les trobades en llocs tancats. Ha afegit, però, que la situació en dos mesos dependrà de quines mesures es prenguin per contrarestar aquest augment de la incidència "que ha d'ocórrer de forma natural".

Segons l'epidemiòleg, la letalitat és ara la mateixa que en la primera onada però, en canvi, es detecten molts més casos i això fa que la situació no empitjori més. Ha confiat que si es mantingui l'estratègia de cribratges massius i que es pugui incorporar la dels antígens per tal de mantenir el nombre de morts "molt baixet".

Amb tot, ha previst que les restriccions —com la de les trobades de màxim 6 persones— siguin "les mateixes" durant tot l'hivern i que al Nadal no es puguin fer esdeveniments amb molta gent, com són les cavalcades.

El confinament a Madrid

Respecte a la situació de la capital espanyola, Mitjà l'ha valorat com a "molt dolenta" i ha criticat que s'estan fent "poquíssims" tests, al temps que ha apostat per un confinament domiciliari a Madrid "de forma quasi immediata". "Haurien de fer un confinament a casa de tal manera que no hi hagués contacte entre la ciutadania", ha valorat. D'altra banda, ha criticat la gestió feta pel director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, de qui ha dit que "no té les habilitats" per gestionar la pandèmia.

Mitjà ha afirmat que Simón és "molt bona persona i bon orador" i que no se li qüestiona la dedicació, però ha afegit que sí que se li qüestiona si té les habilitats per gestionar una pandèmia. I al seu parer, no les té. "No té el currículum per fer això, no té la talla", ha manifestat. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —