The Sey Sisters
Per ACN i Redacció
Publicat el 14 de maig 2021

The Sey Sisters publiquen avui We got your back (Satélite K), un disc que pretén "plasmar la necessitat de posar les cures al centre". Al seu tercer àlbum, el grup reivindica la seva identitat afrodescendent i en reafirma el missatge antiracista i feminista. "Sabem que moltes de les persones que ens segueixen són blanques i el títol també és un missatge cap a elles, que ens poden donar suport des de la distància", afirma Edna Sey sobre el nom de l'àlbum. El nou treball evoluciona cap al soul i el pop i "explora" una sonoritat "més moderna". A més, inclou temes enregistrats a Ghana.

"Hi ha la base i les harmonies del gòspel, però no de manera tradicional", matisa Yolanda Sey. A diferència dels dos primers àlbums on s'incorporava alguna cançó versionada, tots els temes que inclou We got your back són propis. "Hem tingut temps d'explorar el que volíem dir, com ho volíem dir i quina música li volíem posar", afegeix Yolanda Sey. 

Disc personal

Després de publicar i fer la gira de Rise (2018), les tres germanes van marxar a Ghana, el seu país d'origen, de vacances. Aleshores ja tenien al cap un nou àlbum i és per aquest motiu que del viatge en van sorgir tres dels temes de We got your back: Aunties' Reunion, Nana Lullaby i Grandpa's Lullaby.  De fet, les veus que s'escolten en aquestes cançons no són les del grup pròpiament, sinó de "moments específics" de la família. En aquest sentit, les tres germanes expliquen que les veus d'Aunties' Reunion són les seves tietes cantant a la celebració de l'aniversari de la seva mare, mentre que Nana Lullaby i Granpa's Lullaby són cançons de bressol que els seus pares cantaven a la néta. 

"Eren moments que ja hi eren i no vam forçar res", confessen sobre la gravació dels tres temes. Asseguren que "no hauria estat el mateix" si elles els haguessin demanat als familiars de gravar. "Allò era totalment genuí i era una manera de fer-los-hi un homenatge", diu Kathy Sey. "És una connexió que volíem fer des de dins cap a fora de la comunitat afrodescendent", afegeix l'Edna.


Kathy Sey: "Allò era totalment genuí i era una manera de fer-los-hi un homenatge"


Així mateix, Edna Sey explica que el disc ha anat "molt de la mà" de la seva maternitat. En aquest sentit, l'àlbum també inclou Dear Nala, "una petita carta i informació de vida" per a la seva filla, defineix l'Edna: "Volia explicar-li el poc que he pogut aprendre durant aquest temps i les coses importants que crec que hauria de saber".  La lletra de la cançó reivindica la necessitat de ser fort i estimar-se un mateix. Amb tot, les germanes asseguren que el missatge de la cançó és extensiu a tots els infants afrodescendents. 

Referents per a noves generacions

"A Catalunya som gairebé les úniques persones no blanques que pugem a un escenari amb aquest discurs", afirmen les tres germanes. Així, expliquen que per a elles això és una responsabilitat i asseguren que els sembla "brutal" veure la resposta de la gent que se sent identificada amb les seves reivindicacions. "Que hi hagi nenes, infants, adolescents, mares i pares que ens diguin que som referents ens ho prenem molt seriosament, nosaltres no n'hem tingut i de cop ser-ho per a algú és una responsabilitat que assumim", constata Kathy Sey. 


The Sey Sisters: "Amb 'We got your back' volíem plasmar la necessitat de posar les cures al centre"


"A vegades dins la lluita antiracista —a nosaltres ens ha passat moltes vegades mentre hem crescut— tens la sensació que vas sola, que ets l'única persona que està dient això o anant cap a aquesta direcció, però després quan entres en comunitat t'adones que som moltes des de molts llocs diferents amb el mateix discurs", diu Kathy Say. 

Col·laboració amb Akua Naru

El disc conté un marcat missatge antiracista. Així, en col·laboració amb Akua Naru, The Sey Sisters han fet The Journey, un tema que parla del viatge que les seves avantpassades africanes van fer des del continent fins a Amèrica, on moltes perdien la vida. "The Journey és un ritual i un homenatge a totes les vides que segueixen morint, els volem donar aquest espai per recordar-les", assegura Yolanda Sey: "Aquesta història es torna a repetir en el nostre mar, el mar Mediterrani". 

Així mateix, les germanes Sey expliquen que amb tot plegat volen fer una reivindicació. "És un moment en què moltes persones afrodescendents estem tenint el mateix discurs i l'hem de fer visible contra la xenofòbia i el racisme", diu Kathy Sey. En la mateixa línia, asseguren que la música ha de servir per "seguir visibilitzant" el que altra gent fa des de diferents àmbits. 

Gira de concerts

Les germanes Sey ja han donat el tret de sortida de la gira de We got your back. Ho van fer el 8 de maig al teatre La Sala d'Argentona, al Maresme. "Ens va servir per provar les cançons amb públic, veure la resposta i veure que funcionaven", valoren. The Sey Sisters oferiran concerts a Vic, Vilanova de Bellpuig i a la Sala Barts de Barcelona.


El grup The Sey Sisters. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —