Thunderbird, la tortuga que va quedar atrapada dues vegades en xarxes pesqueres - Diari de Barcelona

Thunderbird, una tortuga babaua femella que va quedar atrapada en unes xarxes de pesca abandonades prop de Mallorca, va ser rescatada i alliberada per després tornar a ser atrapada per un pesquer prop del Senegal, havent recorregut més de 6.000 quilòmetres.
La primera vegada que va quedar atrapada a la costa de l'illa de Mallorca va ser al juliol de 2020 i la Fundació Save the Med la va poder salvar. Un cop recuperada, se la va equipar amb un dispositiu de seguiment per satèl·lit del Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB).
Gràcies a aquest dispositiu, la tortuga va poder ser rastrejada mentre creuava l'estret de Gibraltar, cosa que va sorprendre els científics pel fet de tractar-se d'una zona desafiadora per causa dels corrents i la gran quantitat de vaixells amb els quals es pot provocar una col·lisió, per dirigir-se cap al sud al llarg de la costa africana.
"La majoria de les tortugues marcades al Mediterrani occidental romanen en aquesta regió durant períodes més llargs i quan surten a l'Atlàntic es dirigeixen cap a Amèrica", destaca l'expert de la UB David March.
"El fet que Thunderbird s'hagi desplaçat fins a l'Àfrica occidental s'explica perquè una petita part de les tortugues presents al Mediterrani occidental provenen de l'arxipèlag de Cap Verd, on retornen quan són adultes", explica Lluís Cardona, professor de la Facultat de Biologia de la UB.
El marcatge de la tortuga via satèl·lit també va proporcionar dades sobre la profunditat on es trobava, de manera que l'equip d'investigació va poder esbrinar que la tortuga passava la major part del temps a la superfície mentre nedava pel Mediterrani, i va passar a bussejar prop del fons del mar al llarg de la costa d'Àfrica occidental.
Les actualitzacions que proporcionava el dispositiu van desaparèixer al febrer del 2021, encara que el 17 de març es va rebre l'últim senyal amb un posicionament en el sòl molt proper al port principal de Dakar (Senegal), cosa que suggereix als investigadors que la tortuga va ser capturada de forma accidental per un pesquer d'arrossegament.
Una vegada rescatada, va ser equipada amb un sistema de rastreig
"No sabem si Thunderbird va ser alliberada viva després de la captura o va morir a conseqüència de l'esdeveniment de captures accessòries", conclou March.
L'èpic viatge de Thunderbird, que van donar a conèixer el passat dimecres amb motiu del Dia Mundial de les Tortugues Marines, il·lustra dos dels principals perills als quals s'enfronten les espècies marines: quedar atrapades en xarxes fantasma i ser capturades de forma accessòria per pesquers industrials.
"Existeix molta pesca no regulada o il·legal a l'Àfrica occidental i estem treballant amb els agents locals i les comunitats de pescadors per adaptar els equips i mètodes de pesca per minimitzar les captures accessòries de tortugues marines", ha assegurat Ahmed Diáme, de Birdlife International.

