Tibidabo: diversió i seguretat a la muntanya màgica - Diari de Barcelona

Crònica
Tibidabo: diversió i seguretat a la muntanya màgica
Visitem l'icònic parc d'atraccions de Barcelona dues setmanes després de la seva reobertura
Ja fa dues setmanes que el parc d’atraccions del Tibidabo ha tornat a reobrir les portes als visitants. El passat 4 de juliol ja es va fer una primera reestrena, però el context sanitari va obligar a tornar a tancar. Ara, però, amb dues certificacions de qualitat que els avalen i l’autorització del PROCICAT, el parc de la muntanya més màgica de Barcelona torna a posar un somriure als nens i nenes que el visiten.
A les dotze del matí, just quan obre el parc, ens rep la seva directora, Rosa Ortiz. “És molt gratificant veure el gaudiment de les famílies que tornen al Tibidabo després d’haver-se passat tant de temps tancats a casa”. De moment, l’aforament màxim és de 2.200 persones, dividides entre dues zones: 600 pel mirador d’accés lliure i 1.600 per la zona central. Però no totes les atraccions han pogut tornar a la normalitat.
Rosa Ortiz, màxima responsable del parc.
L’Hugo, de set anys, ha trobat a faltar el seu espai preferit, el mític Embruixabruixes. Altres icones del Tibidabo com l’Hotel Krüeger i el Miramiralls també han de romandre clausurades per trobar-se en un espai tancat. Tot i això, ja s’han posat en marxa maneres de readaptar-les. Els monstres del Krüeger estan treballant per sortir fora de l’hotel en un espectacle que esgarrifarà petits i grans. Amb el títol La nit de les ànimes, a partir del 19 d’agost explicarà la història d’una parella que es queda atrapada una nit al parc.
Qui ja ha pogut tornar als escenaris és la companyia de titellaires Herta Frankel, que des de la seva aparició ara fa 80 anys mai no havia deixat d’actuar. Ara, 25 anys després d’estar al capdavant del Marionetarium del Tibidabo, ha abandonat l’íntim teatre per sortir a la Plaça dels Somnis, situada a l’exterior. Aquest canvi d’espai ha obligat Pilar Gálvez i Fernando Gómez, directors de la companyia, a crear un nou espectacle des de zero, Pícnic de marionetes.
En Litus, l'Òscar i l'Oriol amb les seves titelles.
A mesura que avança el dia, el parc s’anima amb l’arribada de nous visitants. L’Anna i els seus dos fills, de 2 i 4 anys, són socis del Tibiclub, l’abonament anual del parc. “Aquest any només hi hem pogut anar al gener i volíem tornar-hi encara que fos un cop aquest estiu”, ens explica. No ha tingut problema per reservar entrades, però pensa que enguany no podrà amortitzar el seu carnet de soci com han fet altres vegades.
En Javi, de 15 anys, ha vingut amb el seu grup d’amics i amigues gràcies a una promoció que han vist a les xarxes. “Ha estat tot molt improvisat, de fet, fins aquest matí encara no teníem decidit si hi vindríem o no”. És per això que no sabien que algunes atraccions estarien tancades, com l’Hotel Krüeger, que els feia especial il·lusió. “Ens ha fet ràbia, però ho entenem”.
Davant de l'Hotel Krüeger normalment hi ha una llarga cua de persones.
La majoria dels visitants coincideixen en una cosa: se senten segurs. Abans de pujar a cada atracció, els treballadors del Tibidabo s’asseguren que tothom es desinfecti les mans amb gel hidroalcohòlic. “Hem format el personal per adaptar-nos a les noves mesures d’higiene i seguretat”, assenyala Ortiz. Aquestes normes han obligat a adoptar noves posicions dins del parc. Algunes d’aquestes tasques s’ocupen del control d’aforament dels lavabos, del distanciament social a les cues, així com de la neteja i desinfecció de taules.
La Selena s’ocupa d’aquesta última feina. “La neteja es fa cada cop que algú deixa una taula i cada hora”, comenta. Durant tot el dia i per arreu del Tibidabo es veuen persones desinfectant cada racó amb sabó i esprai antivirus. Aquestes noves feines han servit per redistribuir personal d’atraccions tancades. “No hem tingut noves incorporacions, però pràcticament hem pogut recol·locar tota la plantilla”, indica la directora del parc. Dels 250 treballadors en plantilla, actualment només una desena segueix en ERTO.
Ortiz reconeix que aquest “serà un any molt complicat pel que fa als resultats”. De fet, donen per segur que tindran pèrdues, però no tenen una estimació de la dada. “Encara estem a estiu i la situació és molt incerta. La tardor serà determinant per analitzar la situació econòmica del parc”. En ser un espai propietat de l’Ajuntament de Barcelona, la direcció del Tibidabo vol seguir apostant per “oferir aquest entorn familiar i mantenir el compromís de la nostra funció social”.

