TikTok, èxit enmig de la boira
Per Mar López-Tomàs i Júlia Albacar Subirats
Publicat el 09 d’abril 2021

TikTok és una gran desconeguda. Fa gairebé cinc anys des de la creació d’aquesta app, i encara avui molts creadors de contingut de la plataforma en desconeixen el funcionament. Un dels enigmes de TikTok n'és l'algoritme, l’anomenat ‘For you’. Segons la mateixa xarxa, els vídeos que es recomanen a un usuari ho fan en funció de les seves pròpies interaccions, la informació del vídeo i la configuració del dispositiu. 

Òscar Font (@oscaarfont) té 20 anys i estudia Periodisme a la UAB. Té 60.000 seguidors a TikTok i penja continguts d’humor setmanalment. Per a ell, el ‘For you’ també és difícil d’entendre. "Com que no té precedents perquè és una cosa molt nova, la gent no sap ben bé com funciona", detalla al Diari de Barcelona. A cap tiktoker se li explica quina és la fórmula perquè els seus vídeos siguin els recomanats per l’algoritme. 

Escollits per l’algoritme

Però què significa que un vídeo aparegui al ‘For you’? Quan el contingut d’un tiktoker es promociona a través de l’algoritme, té més possibilitats de fer-se viral. Gerard Querol Berlanga (@gerryquerryberry), de 21 anys, compta amb més de 50.000 seguidors i assegura que, perquè un vídeo es viralitzi "la gent se l’ha de quedar mirant, ha de cridar l’atenció". 

Però Sandra Flor i Ilya Vybornov consideren que això també depèn d’altres factors. La Sandra és dissenyadora i directora d’art en un estudi de Barcelona i l’Ilya té la seva pròpia escola de ball. Des de fa ja uns mesos pengen vídeos de dansa a través de l’usuari de la Sandra (@saandraflor), on tenen més de 165.000 seguidors. "Com a mínim, perquè un vídeo teu es faci viral, n’has de penjar tres. Has de ser constant a TikTok, perquè, sinó, vas malament", assegura. 

Aconseguir seguidors fidels que vegin i interactuïn amb tots i cadascun dels teus vídeos és un dels reptes més complexos que afronten els tiktokers. "No és com a Instagram, que són més fidels i sempre els tens allà. A TikTok pots tenir molts seguidors, però no et segueixen directament a tu", sentencia l’Òscar. Explica que penjar contingut periòdicament és molt important per mantenir la popularitat, i considera que molts usuaris es veuen forçats a fer-ho per conservar un nivell. "Si no penges contingut constantment, les marques no volen col·laborar amb tu", exposa. 


"Per poder retirar els diners de la plataforma, cal ser un treballador autònom"


L’amor per l’entreteniment i la passió per ser descoberts són els motors que mouen els creadors de contingut, ja que els diners que reben per les visualitzacions dels seus vídeos és mínima. Darrere de les tendències hi ha persones corrents amb vides normals. "Abans que res som ballarins, no ho fem per diners; això és el que ens diferencia", diuen la Sandra i l’Ilya. 

Cada visualització fa incrementar els diners que guanya cada tiktoker, els quals s’acumulen a l’aplicació. “Tinc els diners allà, van pujant; però no els puc treure, en realitat ho estic fent gratis”, diu la Sandra. Si l’usuari no és un treballador autònom, no pot retirar la quantitat monetària que ha aconseguit mitjançant els seus vídeos virals. A la xarxa, no es poden publicar vídeos parlant sobre com generar diners a TikTok, perquè "si ho expliques et poden treure els diners", segons Òscar Font. 

Els usuaris no volen fer-se autònoms i retirar les quantitats que han estat guanyant perquè aconsegueixen molt pocs diners, i no els val la pena. "Està molt mal pagat", diu la Sandra. 

Una realitat difícil

Els estudis i la feina són el que prioritzen els creadors de contingut, que graven quan poden. Això, però, suposa una càrrega mental difícil de gestionar. Ensenyar part de la vida significa exposar-se als anomenats haters, i no tothom està disposat a aguantar-ho. "Mentalment i físicament és cansat", diu la Sandra, perquè els tiktokers han de dedicar molt  temps a la plataforma per continuar estant de moda. Molts usuaris abandonen la xarxa social per descarregar tot l’estrès que els suposa ser criticats, però també estimats a TikTok. De moment, l’explotaran fins que no puguin més. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —