Parlem amb Jerónimo Zarco
Publicat el 12 de setembre 2020

Jerónimo Zarco, @camaradajeronimo a TikTok, és un noi mexicà de 16 anys que compta amb més de 29.000 seguidors a la plataforma xinesa. El motiu? La manera tan original i, al mateix temps, tan amena i clara que té per parlar sobre la teoria marxista. 

Malgrat l'èxit de les seves publicacions, Jerónimo no considera que hagi fet un salt a la fama, però admet que haurà de prendre's un descans: la quantitat de missatges que rep al dia el té pegat al mòbil, i s'haurà d'organitzar per compaginar el seu activisme a les xarxes amb l'últim any de preparatòria (que equival al batxillerat).

Els teus vídeos s'han fet virals. T'esperaves tenir tanta repercussió?
No, no esperava tenir tanta repercussió. I, la veritat, em sorprèn bastant. Però estic molt content amb aquest fet, només m'hauré d'organitzar millor [riures].

Com et sents al saber que arribes a moltíssima gent, sobretot joves?
Em sembla molt, molt guai que la gent jove vegi els meus vídeos. Em semblen genials les interaccions que he tingut amb les persones, i crec que és molt valuós que gaudeixin del meu contingut. Em fa molt feliç i també em fa tenir esperança que aquesta generació pugui desenvolupar un pensament crític, encara que no comparteixin les meves idees. 

@camaradajeronimo

Responder a @santiagooarteaga ##camaradajeronimo ##comunismo ##patriarcado ##feminismo ##socialismo ##capitalismo ##mexico ##parati ##amlo ##frenaaa ##fueraamlo

♬ sonido original - camaradajeronimo

El teu primer apropament al marxisme va ser en llegir La rebel·lió dels animals de George Orwell. Què et va aportar aquesta lectura?
La rebel·lió dels animals em va aportar una anàlisi estalinista força interessant i em va permetre adonar-me'n, després em vaig informar, que Orwell era socialista. Vaig arribar a la conclusió que el totalitarisme que veiem exposat a la propaganda anticomunista és, en realitat, antimarxista. Encara que molta gent pugui considerar La rebel·lió dels animals com una peça de propaganda anticomunista, és important elevar aquesta anàlisi i tenir pensament crític. Crec que justament el fet d'entendre que aquesta lectura no era una crítica al comunisme sinó a l'estalinisme em va fer veure que el marxisme en sí mateix no era tan dolent com ho pintava la propaganda. 

Què en penses sobre el socialisme democràtic?
El socialisme democràtic és, òbviament, preferible a la lluita armada per les seves característiques pacífiques, democràtiques i electorals. Però també el veig com una alternativa molt, molt difícil; la burgesia mai entregarà el seu poder. El socialisme democràtic, encara que sigui un moviment al qual em sembla pertinent donar-li suport en una societat burgesa, és difícil que tingui èxit.

Per què les teories marxista i socialista generen tan rebuig?
Molta gent les rebutja per, justament, la gran quantitat de propaganda que reben. La propaganda, en realitat, sempre t’està mostrant el marxisme i l’estalinisme com a dictadures totalitàries completament antidemocràtiques. Hi ha moltes mentides al voltant d’aquestes afirmacions. El marxisme va més enllà del comunisme, i és més un pensament i una anàlisi històrica de classe, que qualsevol persona que sigui anticomunista hauria de conèixer per formar-se el seu propi pensament crític.

Com et vas endinsar en el món de l’activisme climàtic?
Sempre he tingut certa por perquè sempre he tingut constància dels desastres mediambientals. A poc a poc vaig interessar-me més, i després vaig començar a unir-me a grups mediambientalistes i de justícia climàtica.

@camaradajeronimo

viva el feminismo ##dúo con @gerardoo.veraa ##feminismo ##patriarcado ##mexico ##parati ##onvres ##kam

♬ sonido original - gerardoag29

Et consideres aliat feminista?
No em considero aliat feminista, perquè el feminisme és de les dones per a les dones. Jo no vull apropiar-me de la seva lluita. Senzillament sóc antipatriarcal, i reconec el moviment feminista com a valuós, important i vàlid. Per tant, opino que la lluita per l'emancipació de les dones i el moviment antipatriarcal són molt aplaudibles. Sóc antipatriarcal i desitjo que més homes ho siguin.

Què et va fer elegir TikTok per informar sobre aquests temes?
Perquè TikTok és la xarxa social més popular ara mateix. A més, el format de vídeo és més fàcil per poder compartir-lo.

Com t’informes sobre aquests temes?
Per fer els vídeos faig servir coneixements que adquireixo gràcies a les meves lectures. També veig contingut amb idees similars a les meves a Internet, tant a TikTok com a YouTube i Twitter. També llegeixo articles.

Reps moltes crítiques pel fet de ser adolescent i parlar de temes tan importants?
Sí, rebo moltes crítiques. Però, la veritat, prefereixo ignorar-les a menys que siguin constructives i m’ajudin a desenvolupar millor el meu pensament.

Què vols estudiar? A què t’agradaria dedicar-te?
M’agradaria estudiar Ciències Polítiques i Dret. Ambdues carreres simultàniament, si és possible. Tampoc descarto estudiar Economia, però no tinc clar encara a què vull dedicar-me.

Què recomanaries a les persones interessades en aquests temes?
Recomano que vegin els meus vídeos. Llegir llibres. Llibres contra la propaganda, que obliden el que saben i aprenguin coses noves. Això crec que cal aplicar-ho a gairebé tot: la millor manera d’aprendre és desaprendre.

@camaradajeronimo

gracias por casi 7500 seguidores! los amo! ##capitalismo ##socialismo ##patriarcado ##feminismo ##mexico ##parati ##panas ##comunismo ##marx ##feminista

♬ sonido original - camaradajeronimo
— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —