Repor Tik Tok
Publicat el 29 d’abril 2020

Lil Nas X va trobar el 2018 la base d'una cançó feta per YoungKio, un noi holandès de 19 anys, i li va pagar 30 euros per fer-la servir. Un mes després Lil Nas X va acabar la seva cançó "Old Town Road" i la va publicar al SoundCloud, però no va tenir una gran repercussió, fins a l'entrada en escena de TikTok, una plataforma per crear i compartir vídeos curts. L'aplicació mòbil, que s'ha descarregat més de mil milions de vegades, ha convertit "Old Town Road" en un mem que, després del remix amb Billy Ray Cyrus, ha estat utilitzat en més de 7 milions de vídeos a TikTok. Va acabar sent el 2019 la cançó de l'any al Billboard Hot 100, la llista que la revista publica amb els cent senzills més venuts als Estats Units. Les classificacions de les cançons es basen en les vendes digitals i físiques, la reproducció de ràdio i el nombre d'streams.

Lil Nas X és un dels exemples més clars de com l'app està canviant la indústria de la música, però no és l'únic. De vegades cançons d'artistes ja consolidats com "Blinding Lights" de The Weeknd o "Don’t Start  Now" de Dua Lipa esdevenen virals pels balls a TikTok, però cançons de cantants desconeguts també han tingut molt d’èxit. "Falling" de Trevor Daniel, "Roxanne" d'Arizona Zervas i "Say So" de Doja Cat són tres exemples de l'efecte TikTok.

Daniel va llançar la seva cançó l'octubre de 2018, però no va començar a tenir molta popularitat fins un any després, quan més i més usuaris feien servir la cançó en els seus vídeos. Ara "Falling" té més de 500 milions d’streams a Spotify. "Roxanne" que va sortir l'octubre de 2019, té més de 600 milions d’streams i "Say So", que va sortir al novembre, ara en té més de 200 milions. Les cançons segueixen a la llista Global Top 200 d’Spotify, on es poden trobar moltes de les cançons que es popularitzen a TikTok.

Altres cançons que han tingut èxit recentment a TikTok són:

  • "The Box" de Roddy Ricch

  • "Roses (Imanbek Remix)" de Sant Jhn

  • "Death Bed (Coffee for Your Head)" de Powfu i Beabadoobee

  • "Blueberry Faygo" de Lil Mosey

  • "Supalonely" de Benee

  • "Sunday Best" de Surfaces

  • "Lalala" de Y2K

Tot i que alguns vídeos poden ser virals bastant temps, no hem d'oblidar que som en la generació de la rapidesa i la immediatesa, factor que redueix la vida del que és viral. Ara bé, tot i la brevetat de l'èxit, és suficient perquè una cançó tingui un augment d'oients en altres plataformes.

Amb els resultats que TikTok està generant, alguns artistes estan component música específicament per a la plataforma. Les cançons amb lletres més fàcils de cantar i més ballables són les més populars entre els usuaris de TikTok, motiu pel qual s’està convertint en un dels millors llocs per promocionar música i arribar a audiències de diferents parts de món. Eamonn Forde, periodista tecnològic i del mercat musical, va dir en una entrevista amb la CNN que la música sempre s'ha adaptat als mitjans, ja sigui amb discos de vinil o amb Spotify: "Definitivament, la indústria s'està movent cap a un contingut de durada més curta."

Les companyies discogràfiques i els artistes coneixen el poder que té TikTok. Es pot crear un ball per promocionar el nou senzill d'un cantant i si es torna viral, no cal gaire més publicitat. Si un tiktoker amb molts seguidors, com ara Charli D'Amelio (46,5 milions de seguidors) o Addison Rae (31,7 milions de seguidors), fa servir la cançó en un vídeo, ja tindrà milions de persones escoltant-la i intentant de fer-ne els balls. A més, sovint hi ha compilacions de molts dels dance challenges a YouTube, on les cançons reben encara més oients, ja que després se cerca la cançó sencera.

Per tenir la biblioteca de cançons, TikTok paga per obtenir les llicències, els discogràfics reben aquests diners i cada vegada que algú fa servir una cançó en el seu vídeo, l'artista i el seu discogràfic reben un pagament. Així, les companyies discogràfiques no perden, TikTok els paga per utilitzar les cançons i els ofereix un sistema de màrqueting pràcticament gratuït.

Mentre TikTok segueixi mantenint aquest efecte sobre la música i mentre els discogràfics rebin beneficis de l'aplicació, la indústria de la música se centrarà més i més en cançons més curtes i simples per crear balls o mems. La influència de TikToK  ha començat fa poc, però només amb el temps es veurà què més canviarà de la indústria musical.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —