El toc de queda augmenta la vulnerabilitat de persones sense llar
Per EFE
Publicat el 28 d’octubre 2020
Temps de lectura 2 minuts

La situació de les persones sense llar a Barcelona ha empitjorat amb el toc de queda implantat pel Govern, ja que amb la ciutat buida es dificulta l'atenció a les seves necessitats i pot suposar un increment d'accions que vulneren els seus drets. 

Ferran Busquets, president d'Arrels Fundació, explica que durant el confinament "es van produir tres assassinats de persones sense llar" i tot i que durant la primera nit de toc de queda no s'han registrat incidències està preocupat pel fet que "alguna cosa així torni a passar". 

Busquets també assenyala que "es van registrar vulneracions de drets com llançament de pertinences, increpacions de veïns o pressions perquè se'n anessin d'un lloc en concret" i per això demana que "es vetlli per la seguretat" de les més de 1.200 persones sense llar que es calcula que viuen a Barcelona. 

A més, el president d'Arrels apunta que el toc de queda suposa una dificultat afegida a les altres mesures, com ara el tancament de bars i restaurants, que sovint permetien a les persones sense llar accedir a menjar calent o a un lavabo, però assenyala que la situació és diferent a la del confinament perquè, de moment, encara poden mantenir el contacte amb els seus veïns.  

Des del Centre d'Acollida Assís, el cap de l'àrea social, Roger Fe, apunta que amb el toc de queda les persones sense llar "són molt vulnerables perquè estan més soles i si tenen un problema sanitari o de perillositat, no hi ha ningú", però assenyala que això és només un problema afegit a un altre d'estructural.

"Els desnonaments i els ERTOs segueixen, el problema és que l'aixeta que posa la gent al carrer no ha parat", assenyala Fe, i afegeix que "no hi ha cap gran mesura social per frenar-lo".
Per això, Fe assegura que des del centre d'acollida Assís repartiran menjar, mascaretes i certificats que acreditin que són persones sense llar per evitar possibles multes, però defensa que "des del local no es pot solucionar un problema global".

En relació amb els albergs i centres d'acollida, tant Busquets com Fe coincideixen que "no són la millor mesura", ja que són difícilment compatibles amb les mesures sanitàries de la Covid-19.

69 morts al carrer

A més, segons dades que la Fundació Arrels, 69 persones que vivien ho havien viscut al carrer han mort durant el darrer any a Barcelona. Aquesta xifra suposa que cada cinc dies una persona sense llar ha mort a la ciutat. D'aquestes, 32 han mort en un hospital o centre sanitari, mentre 18 ho han fet directament al carrer. D'entre elles, es troben les persones sense llar que van ser assassinades durant el confinament a Barcelona. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —