"Un tocadiscs és com un instrument musical i tocar música sempre és satisfactori"
Publicat el 31 de desembre 2020

Més de 20 anys sentint el ritme de la música, vibrant amb la melodia, creant músiques úniques, Dj Fonki Cheff, Nelo (40 anys, Benicarló) per als amics, és Dj de professió, però la Covid-19 l'ha obligat a reinventar-se per poder continuar treballant. Com? Impartint cursos en línia i creant una plataforma formativa a través de les xarxes socials. Ha fet un remix de la seva pròpia idea, temptejava la possibilitat d'impartir classes de scratch abans de la pandèmia i així ho ha acabat fent.

Primer de tot, què és el 'scratch'?
Es tracta d'agafar un so que està gravat en un disc i transformar-lo i modular-lo i convertir-lo en algo totalment nou. És la combinació entre el moviment del disc: com més ràpid, més agut i com més lent, més greu. La combinació sumada a allò que hi hagi gravat al disc i tot el que hi vulguis afegir com una trompeta, una bateria o una veu, hi ha una infinitat de possibilitats de crear.

Com són les teves classes?
Fer Scratch és una cosa molt pràctica, si una persona té un nivell superior a una altra és molt complicat poder ensenyar les mateixes coses. De vegades, algú és molt ràpid i un altre necessita més temps perquè és requereix molta coordinació de mans i cervell. Per això faig classes personalitzades perquè així cadascú pot aprendre coses diferents.

Quines implicacions té que sigui en línia?
Penso que és molt bona idea perquè cadascú ho fa amb el seu propi equip i després és més fàcil per practicar a casa allò que ha estat aprenent durant les classes. Si vens a casa meva i t'ensenyo aquí, després arribaràs a casa amb el teu equip i serà completament diferent i això serà un problema a l'hora de practicar.


"Vaig anar a explicar com funcionava la cosa abans perquè ara, amb les noves tecnologies, és molt més fàcil fer-ho tot"


També has impartit un curs a un institut, oi?
Sí, vaig fer una xerrada a l'Institut Sol de Riu d'Alcanà. Això va ser una iniciativa que em va proposar un bon amic meu. Aquest institut és nou i estan fent un mòdul d'imatge i so en què una de les coses que ensenyen és el món del Dj. Em va contactar per proposar-me anar i explicar una mica què són els vinils, els toca discs, els plats i tot això, perquè allà ho estan fent en digital, amb ordinador. Jo vaig anar a explicar com funcionava la cosa abans perquè ara, com sabràs, amb les noves tecnologies és molt més fàcil fer-ho tot.

Hoy he estado impartiendo un curso de dj en el institut sol de riu d'Alcana, espero que salga algún nuevo turntablista del encuentro! ♥️♥️♥️

Publicada por Nelo Malone Fonki Cheff en Jueves, 17 de diciembre de 2020

I com t'ho vas fer per ensenyar això? Què necessites?
Tinc uns plats portàtils xicotets que són una mica així de joguina, però que serveixen per practicar una mica. Em vaig dur tres que els tenia perquè abans del virus ja tenia pensat fer algunes classes en botigues de discs o llocs així. Amb aquests tocadiscs ells podien provar cada un i entrar una mica en contacte amb el que estava explicant.


"Ajuda a desenvolupar el cervell perquè has de pensar, la música és matemàtica i el que jo estic ensenyant és tècnica"


Què creus que els aporta?
És molt satisfactori. Per a la gent que ens dediquem a això, un tocadiscs l'utilitzem com un instrument musical, i tocar música sempre és satisfactori i és bo per la salut: emocional i mental. La música és sana. Penso que això ajuda a desenvolupar el cervell perquè has de pensar, la música és matemàtica i el que jo estic ensenyant és tècnica.

I a tu, què t'aporta ensenyar?
A mi m'agrada molt, sobretot a públic jove que té molt d'amor per la música i que saben el que els hi agrada. És igual si és reggaeton, funk o soul, a mi no m'importa tant tenir afinitat musical amb l'alumne com que l'alumne tingui criteri propi. Quan vaig començar a donar classes em parlava gent de móns molt diferents, però que estaven interessats a aprendre a fer mescles per fer un pas endavant. Però també hi va haver gent que em va escriure i que no escoltava música i em preguntava "Tu quina música em recomanes?" i jo "No, a veure, que això no va així". Si tu vols aprendre scratch el més important és que t'agradi la música i que sàpigues quina música t'agrada. Jo no puc ensenyar-te gust musical, això no t'ho pot ensenyar ningú, és una cosa personal i el que a tu t'agrada estarà millor o pitjor vist, però és el teu gust i l'has de defensar.


"No puc ensenyar-te gust musical, això no t'ho pot ensenyar ningú, és una cosa personal i el que a tu t'agrada estarà millor o pitjor vist, però és el teu gust i l'has de defensar"


Quines possibilitats t'ha oferit el món virtual?
Per exemple, tenir alumnes internacionals. Tinc alumes d'Estats Units i Austràlia. He viscut uns quants anys a Estats Units i Anglaterra, tinc un nivell una mica bo d'anglès sobretot en aquest camp de la música. El primer cop em va fer molt respecte perquè clar, amb el món en línia, amb l'ordinador que sempre hi ha una mica de retard i no se sent del tot bé, no sabia si ens entendríem bé del tot. Però vam fer una classe gratis de prova i va funcionar molt bé.

Aconselles als teus alumnes com moure's en aquest món?
A vegades dono classes una mica motivacionals. No m'agrada aquesta paraula que s'ha posat de moda ara, com si hagués d'ensenyar el sentit de la vida, però en aquest món clar, jo fa molts anys que les he vist totes, i sí que els dono consells de com relacionar-se amb gent del mundillo perquè al final treballar de Dj és fer una mica de piratilla!


"Una cosa que sempre dic és que no han de tenir vergonya i que avui en dia és molt important estar a les xarxes socials"


Per exemple, quin consell creus que és fonamental?
Una cosa que sempre dic és que no han de tenir vergonya i que avui en dia és molt important estar a les xarxes socials. A mi m'ha agafat una miqueta més gran, però si ets un jove que està començant a punxar has de ser molt actiu. Has de treballar molt en això perquè és la imatge pública que donaràs. Treballo molt això, amb ells, perquè pensin en com s'ensenyen.

 

Recordes els teus inicis?
Quan vaig començar a punxar no hi havia internet, la història era totalment diferent, no anaves amb l'ordinador a punxar. Vaig començar amb 16 anys amb un amic que tenia uns Cds en quatre festes i així. Fins que el meu company de pis es va comprar un tocadiscs i va començar la bogeria. Però en aquella època el material era molt car i jo era un estudiant de cuina i hostaleria que no s'ho podia permetre. Vaig treballar molts estius i fer molta feina per poder aconseguir comprar-me un equip. Ara tot és molt més accessible.


"Tothom necessita un nom de guerra per estar a les xarxes"


Cuiner? D'aquí el nom artístic de Fonki Cheff?
Sí! Però ara només cuino a casa, em dedico només a ser DJ tot i que a part de les sessions faig col·laboracions amb segells, treballo amb moltíssima gent. I el Fonki és perquè m'agrada l'estil de música funk, soul i hip hop i va sorgir així. Tothom necessita un nom de guerra per estar a les xarxes.

I ara, a part de les classes, com t'ho muntes?
Faig sessions a Instagram, Youtube i tot això. Ara que no podem fer sessions estic creant molt material audiovisual que crec que és interessant treballar i que és una manera de tirar endavant i mantenir-me viu.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —