Tomaqueres, albergínies i rúcula per lluitar contra el càncer - Diari de Barcelona

Ensenyar a persones supervivents de càncer a conrear cebes, albergínies, enciams, alfàbrega, maduixes, tomàquets i rúcula, tots ells aliments saludables, és l'objectiu del primer hort urbà que ha instal·lat l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) de Barcelona al barri de les Corts. S'estima que entre un 30 i un 50% dels diagnòstics de càncers es poden evitar amb una vida saludable, cuidant l'alimentació i fent exercici, segons l'Agència Internacional per a la Recerca del Càncer (IARC).
"El projecte de l'hort urbà serveix per a objectius que van més enllà d'informar i conscienciar: crea entorns saludables i canvia hàbits de les usuàries", explica la responsable de Prevenció i Promoció de Salut d'AECC, Ainhoa Marín, que especifica que "com més fresc és el producte, més nutrients té i és millor".
L'hort urbà de les Corts va començar a principis de maig d'aquest any, i té previst allargar-se durant quatre mesos com a projecte pilot, per estendre-ho després, si té èxit, a altres zones. La intenció d'AECC és replicar aquests horts urbans per estendre els hàbits saludables a la població general, també a persones que no hagin sofert el càncer.
Ara com ara, el projecte de les Corts és modest, cinc grans tests i cinc taules, on l'associació desenvolupa la plantació, que produeix més del que sembla. Tres setmanes després de començar la iniciativa, usuàries i voluntàries ja s'estaven emportant verdures fresques a les seves cases dues vegades per setmana.
En el projecte participen quatre dones que han patit càncer i quatre voluntàries de l'associació que tenen formació en horts urbans i que s'alternen per anar a cuidar-lo. Quan s'acabi, les quatre integrants tindran coneixements per replicar un hort urbà a les seves cases i consumir així producte fresc de qualitat.
Més que un hort
Una de les voluntàries del projecte, Maria Pujol, explica que les usuàries aprenen a plantar, regar, cuidar i collir, però que és més que això, ja que l'hort urbà també es converteix en un espai de comunicació.
Cada dia que queden en l'hort urbà, al final es reuneixen totes en una taula, reparteixen la collita i intercanvien converses de tot tipus, des de l'ús de les mateixes verdures com de temes vinculats amb haver passat el càncer. "Totes elles han passat pel mateix, i que s'ajuntin té un valor social important: parlen de caminades, d'exercici, d'activitats que totes elles han començat a fer després de superar la malaltia", destaca Pujol.
Menjar saludable i exercici físic
Una de les usuàries, Katerina Cenzano, de 45 anys, va sofrir càncer de mama fa amb prou feines dos anys, i va estar en atenció de l'AECC millorant aspectes de la seva nutrició. "Estava acostumada a menjar poca fruita i verdura -relata Cenzano- i amb aquest projecte em vaig animar a saber més sobre com canviar la meva alimentació".
Cenzano viu en un àtic, i diu tenir espai suficient per muntar un hort urbà a la seva casa, per això està il·lusionada: "L'hort és molt agraït, aprofitem tot el que conreem".
El projecte de l'hort urbà d'AECC s'acompanya amb una altra iniciativa relacionada amb l'exercici, en el qual, en grups, s'organitzen "quedades" dues vegades per setmana per fer una hora i mitja d'activitat física.
Malgrat la relació entre els mals hàbits diaris amb l'aparició de càncers, segons dades del IARC, el 48% de la població catalana té sobrepès, i el 44% afirma tenir un estil de vida sedentari, xifres que reafirmen la necessitat d'hàbits tan simples com sortir a caminar o incorporar tomàquets, albergínies o rúcula en la dieta.

