Aula buida de la UAB
Publicat el 01 de setembre 2020

La Raquel Sanz estudia Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), és de Girona i la seva universitat encara no li ha dit quin tipus de docència farà: "Ja estem a setembre i, teòricament comencem les classes a finals de mes, jo no sé quines classes faré presencials ni quines online, d'això dependrà si llogo un pis a Barcelona o no", explica al Diari de Barcelona. La incertesa de tornar a les aules amb aquest nou context mai viscut neguiteja la gran majoria dels estudiants de Catalunya. Però aquesta sensació s'incrementa encara més si el model d'impartir les classes que se segueixi condiciona haver de llogar un pis o no; agafar una feina o una altra o comprar un determinat bitllet de transport públic.

Ja fa setmanes que es parla de la tornada a l'escola, de quines mesures de seguretat es seguiran, del tipus de classes o de l'horari, tant dels col·legis com dels instituts: l'entrada esglaonada en franges de 10 minuts, els grups estables de convivència, l'ús obligatori de mascareta... Però, que se'n sap de les universitats? Les mesures han d'anar a l'uníson? El portal de notícies sobre Covid-19 de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques no s'actualitza des del 7 d'abril de 2020.

L'Emili Serra estudia Periodisme i Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra i només sap que, en ambdós graus "faran un model híbrid". Teòricament a Humanitats seran presencials els seminaris (classes en grups reduïts), mentre que a Periodisme les classes seran un 50% online i un 50% presencial, "tot i que encara no s'ha especificat res ni sé quins dies hi he d'anar i quins dies no", assegura al Diari de Barcelona.


Emili Serra, estudiant: "Encara no s'ha especificat res, no sé quins dies he d'anar a classe i quins no"


D'aquesta notícia se'ls va informar a principis d'estiu i des d'aleshores no els han "dit res més". A més, encara que els seminaris siguin presencials els estudiants també desconeixen a quin grup formen part, i en conseqüència, no acaben de tenir clar l'horari. De fet, l'Emili confessa que se'n va assabentar "per altres persones, a la web estava força amagat, considero que s'hauria d'haver enviat un correu generalitzat a tothom".

Llogar un pis o no llogar-lo?

Per si no fos prou incerta la situació per aquells estudiants que poden desplaçar-se amb certa facilitat a la Universitat, es converteix en un veritable maldecap per aquells que es veuen obligats a llogar un pis. "En les circumstàncies actuals no sabia si seguir endavant amb el lloguer del pis perquè anant només un dia o dos a la setmana a la universitat no sortia a compte. Al final, però, un cop ens van passar els horaris vaig decidir seguir al pis, ja que hi ha setmanes que només hi vaig un dia, però d'altres que en vaig quatre", manifesta al DdB l'Helena Blasco, estudiant de quart curs del grau de Biotecnologia a la Universitat de Girona.

"Jo no he dubtat en llogar el pis perquè gràcies a déu els meus pares encara s'ho poden permetre. Tinc molt clar que vull anar a Barcelona perquè no vull estar vivint tres mesos més a casa meva, trobo a faltar viure de manera independent. A més, aquí tinc amics, més cultura, biblioteques...", considera l'Emili Serra.

A part del lloguer, una altra preocupació dels estudiants és si agafen una feina o no. L'horari de la universitat influencia sobre manera el dia a dia de l'estudiant, i conseqüentment, la disponibilitat per poder treballar o no. L'Anna Barreria, que estudia Educació Social a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, en unes declaracions al Diari de Barcelona, confirma que l'últim correu que va rebre de la Universitat Rovira i Virgili va ser el 31 de juliol, on "indicaven que es prioritzarien les classes pràctiques, seminaris i laboratoris i que les magistrals s'intentarien fer no presencials, tot i que si hi hagués classes disponibles sí que s'impartirien a la universitat". El curs comença el 21 de setembre i ella s'ha de "quadrar la feina depenent de les hores presencials de classe". "Aquesta manca d'informació ens impedeix organitzar-nos", afegeix.

Són tants els dubtes que es presenten davant aquest inici de curs atípic que fins i tot el Consell de l'Alumnat de la UB, màxim òrgan de representació estudiantil de la Universitat de Barcelona, ha elaborat un comunicat davant la manca de concreció al respecte. "Considerem que l'estudiant necessita certeses per a organitzar-se degudament i prendre decisions tan importants com ara llogar un pis o comprar un títol de transport", reivindiquen.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —