Tornem a la uni? - Diari de Barcelona

La Raquel Sanz estudia Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), és de Girona i la seva universitat encara no li ha dit quin tipus de docència farà: "Ja estem a setembre i, teòricament comencem les classes a finals de mes, jo no sé quines classes faré presencials ni quines online, d'això dependrà si llogo un pis a Barcelona o no", explica al Diari de Barcelona. La incertesa de tornar a les aules amb aquest nou context mai viscut neguiteja la gran majoria dels estudiants de Catalunya. Però aquesta sensació s'incrementa encara més si el model d'impartir les classes que se segueixi condiciona haver de llogar un pis o no; agafar una feina o una altra o comprar un determinat bitllet de transport públic.
Ja fa setmanes que es parla de la tornada a l'escola, de quines mesures de seguretat es seguiran, del tipus de classes o de l'horari, tant dels col·legis com dels instituts: l'entrada esglaonada en franges de 10 minuts, els grups estables de convivència, l'ús obligatori de mascareta... Però, que se'n sap de les universitats? Les mesures han d'anar a l'uníson? El portal de notícies sobre Covid-19 de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques no s'actualitza des del 7 d'abril de 2020.
Només saben crítica als joves, però no ens donen cap directriu de com serà el curs pels estudiants de FP i Universitats.
— Jordi (@lacruz_jordi) August 25, 2020
L'Emili Serra estudia Periodisme i Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra i només sap que, en ambdós graus "faran un model híbrid". Teòricament a Humanitats seran presencials els seminaris (classes en grups reduïts), mentre que a Periodisme les classes seran un 50% online i un 50% presencial, "tot i que encara no s'ha especificat res ni sé quins dies hi he d'anar i quins dies no", assegura al Diari de Barcelona.
Emili Serra, estudiant: "Encara no s'ha especificat res, no sé quins dies he d'anar a classe i quins no"
D'aquesta notícia se'ls va informar a principis d'estiu i des d'aleshores no els han "dit res més". A més, encara que els seminaris siguin presencials els estudiants també desconeixen a quin grup formen part, i en conseqüència, no acaben de tenir clar l'horari. De fet, l'Emili confessa que se'n va assabentar "per altres persones, a la web estava força amagat, considero que s'hauria d'haver enviat un correu generalitzat a tothom".
Llogar un pis o no llogar-lo?
Per si no fos prou incerta la situació per aquells estudiants que poden desplaçar-se amb certa facilitat a la Universitat, es converteix en un veritable maldecap per aquells que es veuen obligats a llogar un pis. "En les circumstàncies actuals no sabia si seguir endavant amb el lloguer del pis perquè anant només un dia o dos a la setmana a la universitat no sortia a compte. Al final, però, un cop ens van passar els horaris vaig decidir seguir al pis, ja que hi ha setmanes que només hi vaig un dia, però d'altres que en vaig quatre", manifesta al DdB l'Helena Blasco, estudiant de quart curs del grau de Biotecnologia a la Universitat de Girona.
"Jo no he dubtat en llogar el pis perquè gràcies a déu els meus pares encara s'ho poden permetre. Tinc molt clar que vull anar a Barcelona perquè no vull estar vivint tres mesos més a casa meva, trobo a faltar viure de manera independent. A més, aquí tinc amics, més cultura, biblioteques...", considera l'Emili Serra.
En dues setmanes exactes comencen les classes, i d'Universitats en sabem entre poc i res. Tenint en compte que molts universitaris s'han de muntar horaris per poder treballar, llogar habitacions, mirar transports, etc. Potser que es comenci a explicar 'alguna' cosa.
— Joan Mangues (@jmangues) August 31, 2020
A part del lloguer, una altra preocupació dels estudiants és si agafen una feina o no. L'horari de la universitat influencia sobre manera el dia a dia de l'estudiant, i conseqüentment, la disponibilitat per poder treballar o no. L'Anna Barreria, que estudia Educació Social a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, en unes declaracions al Diari de Barcelona, confirma que l'últim correu que va rebre de la Universitat Rovira i Virgili va ser el 31 de juliol, on "indicaven que es prioritzarien les classes pràctiques, seminaris i laboratoris i que les magistrals s'intentarien fer no presencials, tot i que si hi hagués classes disponibles sí que s'impartirien a la universitat". El curs comença el 21 de setembre i ella s'ha de "quadrar la feina depenent de les hores presencials de classe". "Aquesta manca d'informació ens impedeix organitzar-nos", afegeix.
i les universitats? piensan decir algo las universidades? parece que se les haya comido la lengua el gato. Que desastre. Teniendo en cuenta que antes de la matriculación tenian que dar información y han pasado de todo, tu paga y nosotros ja farem
— Singlot ||*|| DUI (@singlot_cat) August 28, 2020
Són tants els dubtes que es presenten davant aquest inici de curs atípic que fins i tot el Consell de l'Alumnat de la UB, màxim òrgan de representació estudiantil de la Universitat de Barcelona, ha elaborat un comunicat davant la manca de concreció al respecte. "Considerem que l'estudiant necessita certeses per a organitzar-se degudament i prendre decisions tan importants com ara llogar un pis o comprar un títol de transport", reivindiquen.
COMUNICAT ? | El Consell de l'Alumnat de la @UniBarcelona demana que es concreti el model de docència per al curs 2020-21.
— Consell de l'Alumnat UB (@estudiants_ub) August 31, 2020
✅ L’estudiantat necessitem certeses per a organitzar-nos i prendre decisions sobre el futur més immediat.
ℹ️? https://t.co/FuhxJyGLO7 pic.twitter.com/VstTlTPdZr
Ben informats
Però mentre que alguns estudiants resten a l'espera d'informació concreta, d'altres ja la tenen des de fa temps. La Judit Pijuan, estudiant d'Educació Primària Dual a la Universitat de Lleida quan va entrar a la pàgina web de la Universitat de Lleida ja va veure quins dies eren presencials i quins no: "en el meu cas dimecres i dijous tinc classe presencial i dilluns i dimarts online, depenen de la carrera et toca uns dies o uns altres, per no coincidir tots dins la mateixa facultat", afirma al DdB. Com que ella només té dos dies de classe ha decidit no llogar pis aquest any.
Alguns estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona també ja han estat informats. La Mariona Sabartés, també veïna de Guissona, comença aquest any Sociologia i Ciències polítiques a la UAB: "el que sabem és que l'horari serà 50% presencial i 50% online, teòricament de tots els cursos, una setmana hi aniran de la A a la L i l'altra meitat l'altra setmana, segons els cognoms", diu al Diari. Aquesta informació l'ha tret de la web però lamenta "la incertesa i la manca d'informació perquè no els hi han enviat cap correu" ni sap, per exemple, "si comença el dia 28 o el 5", tenint en compte el seu cognom.
La veu de les institucions
"Es reprendrà el curs amb una docència híbrida. Això vol dir que farem presencialment les classes en grups petits i espais grans i en línia, amb interacció entre estudiants i professors, les classes que no es puguin fer presencialment", expliquen des de la Universitat Pompeu Fabra al Diari de Barcelona. Una modalitat que s'adequa a la presentada per Isabel Celaá a la Comissió Delegada de la Conferència General de Política Universitària ahir dilluns a la tarda: la mascareta serà obligatòria a les classes que es realitzin presencialment, a més d'en els espais comuns, les finestres es mantindran obertes sempre que sigui possible i l'ensenyament seguirà un model mixt (presencial i online).
Marta Clos, directora de Comunicació de la Universitat de Blanquerna explica que han apostat per "partir les aules per garantir les mesures de seguretat. Part dels estudiants vindran a classe i la resta seguiran la mateixa classe online al mateix moment des de casa. Pels professors serà un repte perquè haurem de fer que aquesta gent participi en la mateixa classe, però des de casa". Per poder assolir aquesta manera de treballar la universitat ha fet una inversió instal·lant càmeres a cada aula.
La base teòrica està ben clara. Però com s'aplica això a la pràctica? Els estudiants saben a quines hores i quines classes han d'anar a la universitat presencialment i quines s'impartiran online? Des de la Universitat Pompeu Fabra asseguren al Diari de Barcelona que "en aquest moment, tots els estudiants han de saber quins horaris i quines assignatures del primer trimestre són presencials i quines estan completament virtualitzades".
Una informació que va ser proporcionada als estudiants "abans del 24 de juliol" a través de "la web dels seus estudis". "Tot els estudiants van tenir en teoria informació sobre la docència del curs que ve a través de les tutories prèvies a la matrícula que es va fer a finals de juliol", afegeixen. "En tot cas, si hi ha algun estudiant que no té aquesta informació el que ha de fer és adreçar-se a la Secretaria dels seus estudis i preguntar-ho".
Clos creu que els alumnes de segon, tercer i quart sí que saben en quina franja horària han d'assistir a classe, ja que des de cada facultat el degà els ha anat informant puntualment. Tanmateix els alumnes de primer encara no coneixen aquesta informació, ja que encara no s'han matriculat, "fins que no tinguem els grups fets no ho podran saber".
Campus Ciutadella Universitat Pompeu Fabra
La manca de resposta comuna per part de la comunitat universitària genera una gran inquietud als estudiants, no només emocionalment, sinó sobretot a nivell econòmic. Està clar que després de tants mesos sense trepitjar les aules, la tornada serà de les més atípiques que s'hagi viscut mai. Tant als centres universitaris com als alumnes els tocarà aprendre una nova lliçó.

