Torrent confirma que les eleccions seran el diumenge 14 de febrer
Per ACN i Redacció
Publicat el 02 d’octubre 2020

El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat en una entrevista de ràdio a Rac 1 que les eleccions catalanes tindran lloc el diumenge dia 14 de febrer de 2021 si no hi ha candidat a la presidència amb "expectatives reals" de ser investit.

Després que el Tribunal Suprem ratifiqués la inhabilitació del president de la Generalitat Quim Torra, els interrogants sobre com es desenvoluparia la substitució i eleccions d’una nova presidència eren destacables. Finalment, Torrent ha explicat que el 15 d'octubre acaba el termini de 10 dies hàbils per fer ronda de contactes amb els grups i determinar si hi ha alguna candidatura "amb una majoria suficient per poder tenir èxit". També ha avançat que avui mateix començarà aquests contactes, tot i que no ha especificat amb quin grup parlamentari.

Sembla ser que el govern es mantindrà en funcions durant quatre mesos fins a la celebració de les eleccions que apunten al 14 de febrer. Torrent ha explicat que l'1 d'octubre va començar el compte enrere dels 10 dies hàbils i que, per tant, acaba el 15 d'octubre, ja que els caps de setmana no computen. El president de la cambra catalana ha deixat molt clar que durant aquests dies avaluarà si hi ha un candidat a la presidència de la Generalitat que "tingui expectatives reals per poder ser investit", ja sigui en primera o en segona volta, quan només són necessaris tenir més vots a favor que en contra. 

En cas de constatar que no hi ha candidatura amb els suports suficients, ha explicat que hi ha d'haver un acte de la presidència del Parlament per certificar la situació i perquè comenci l'etapa de dos mesos, en què hi podria haver igualment un debat d'investidura. En cas que s'acabin els dos mesos sense investidura, automàticament es convoquen les eleccions per als 54 dies següents.

Tenint en compte aquests terminis, les eleccions se situarien el 10 de febrer, un dimecres. I vivint en una situació de pandèmia, ha defensat que és millor un diumenge per evitar obrir les escoles entre setmana com a seus electorals. I per fer coincidir els comicis en diumenge 14 de febrer, Torrent ha explicat que utilitzarà el "petit marge" que té per decidir quan fa "l'acte equivalent" a una investidura fallida. També ha defensat que no pot convocar un ple si hi ha un candidat a la presidència sense els vots suficients i ha citat l'informe dels lletrats de la cambra que apunten que si ho acceptés podria perdre la seva "funció neutral". 

El president del Parlament ha descartat ser cap de llista d'ERC a les pròximes eleccions, però ha admès que li agradaria acabar projectes que ha engegat des de la presidència del Parlament com la "feminització" de la cambra, l'obertura del Parlament i la seva projecció internacional.

Ciutadanas renuncia

El president del grup parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, ha parlat amb el president de la cambra, Roger Torrent, i li ha transmès que la seva formació renuncia a presentar candidat a la investidura. En una atenció als mitjans a l'Hospitalet de Llobregat, Carrizosa ha donat per "bona" la data del 14-F per a les eleccions, ja que "desbloqueja" l'escenari polític. Tot i això, vol "una fórmula de consens" que no passi per cap "candidat instrumental", però que tampoc sigui la via "unilateral" de Torrent de dissoldre el Parlament i posar les urnes el 14-F. Carrizosa, però, no ha concretat cap proposta en aquest sentit. Ciutadans vol, en qualsevol cas, que les eleccions no arribin més enllà d'aquesta data prevista. 

"Proposem una fórmula més d'acord amb el Consell d'Estat, per no endarrer les eleccions més enllà del 14-F, i que desbloquegi de forma consensuada amb la resta de forces", ha afegit Carrizosa, sense donar cap detall més. El líder de Cs a Catalunya espera parlar amb els altres partits a partir de la setmana que ve.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —