Torxa
Per EFE
Publicat el 14 d’abril 2021

El repunt de contagis de Covid-19 al Japó i les noves restriccions per tractar de frenar el virus centren tota l'atenció al país amfitrió dels Jocs Olímpics de Tòquio, quan queden 100 dies per a la inauguració.

Un relleu de la torxa que té lloc a porta tancada en uns certs trams o la suspensió de competicions classificatòries per als Jocs que estaven previstes a Tòquio són alguns exemples de la complexitat de la situació, que a més canvia contínuament segons l'evolució de la pandèmia dins i fora del Japó.

Aquest escenari està generant descontentament entre federacions esportives internacionals, frecs entre l'organització i autoritats locals nipones i el rebuig majoritari dels ciutadans a celebrar els Jocs aquest estiu com està previst.

Pseudo-alerta sanitària

El Japó experimenta un repunt de casos de Covid-19 en diverses regions des que l'estat d'emergència sanitària es va aixecar per complet el passat 22 de març, la qual cosa ha portat a les autoritats nipones a declarar aquesta vegada una "pseudo-alerta" pel virus.

A Tòquio i a altres cinc prefectures del país s'ha tornat a limitar l'assistència d'espectadors a estadis esportius a un màxim de 5.000 persones, i es retallen de nou els horaris d'obertura de bars i restaurants, mesures que ja van estar en vigor fa menys d'un mes.

Monument Olímpic a Tòquio

El vaivé de restriccions ha causat confusió entre els japonesos, entre els quals predomina la percepció que el govern intenta rebaixar la gravetat del missatge oficial sobre la situació sanitària a causa de la proximitat dels Jocs.

Entorn del 75% dels japonesos són partidaris de tornar a posposar o cancel·lar definitivament els Jocs de Tòquio a causa de la pandèmia, segons l'enquesta més recent, duta a terme el passat cap de setmana per l'agència local Kyodo.

Caos dels preolímpics

La situació de la pandèmia i les restriccions frontereres que aplica el Japó en la pràctica prohibeix l'entrada de tot viatger estranger des de finals del desembre passat també han obligat a cancel·lar o posposar esdeveniments previstos al Japó i en els quals hi havia en joc places per a Tòquio.

El cas més recent ha estat el de les proves preolímpiques de salts i aigües obertes, previstes inicialment del 18 al 23 d'abril a Tòquio i posposades al començament de maig i finals de juny, respectivament; mentre que encara han de decidir-se les noves dates de les proves classificatòries de natació artística, que també s'havien de disputar a principis de maig.

Aquestes competicions han estat en l'aire degut al desacord entre els organitzadors nipons i la Federació Internacional de Natació (FINA) entorn del repartiment dels costos derivats de les mesures anticovid i altres diferències, segons han publicat els mitjans locals.

El govern nipó preveu desplegar fins a 100 metges i 120 infermers que estaran disponibles per tractar possibles casos de Covid entre atletes

Entre els motius de descontentament de la FINA hi ha una mesura aplicada recentment per les autoritats nipones que exigia una quarantena de tres dies abans de participar en la prova i obligava els esportistes a canviar els plans de viatge, així com mesures anticovid que no consideraven completament segures.

Sobre aquest tema, la ministra nipona per als JJOO, Tamayo Marukawa, ha dit que el Japó "treballa sense parar" per garantir la seguretat sanitària dels atletes durant l'esdeveniment, i recorda que encara hi ha decisions i directrius per definir en els pròxims mesos.

En una compareixença davant el Parlament nipó que va tenir lloc aquest dilluns va explicar que es preveu desplegar fins a 100 metges i 120 infermers que estaran disponibles per tractar possibles casos de Covid entre atletes en els moments que coincideixin més proves olímpiques, i de manera que no afectin la disponibilitat de personal sanitari per als ciutadans.

La torxa solitària

L'insòlit relleu de la torxa olímpica, que va començar a Fukushima el passat 25 de març, reflecteix la constant improvisació per adaptar-se a circumstàncies excepcionals a la qual es veuen obligats els organitzadors d'aquests Jocs.


El recorregut se celebra entre àmplies mesures per prevenir contagis i amb la petició que el públic no es concentri al seu pas. A més, l'auge de casos de Covid ha portat la prefectura d'Osaka a cancel·lar el tram del relleu que anava a travessar els carrers d'aquesta regió ahir i avui, i substituir-lo per una curta ruta a porta tancada.

Durant aquests dos dies, els corredors passegen la flama olímpica al llarg de 200 metres dins del parc commemoratiu de l'Expo de 1970 d'Osaka, sense que es permeti l'entrada d'espectadors excepte quatre convidats per part de cada corredor.

Recorregut de la torxa olímpica a Osaka

Altres prefectures com ara Ehime (al sud-oest) planegen prendre mesures similars per als corresponents trams del relleu en les pròximes dates, la qual cosa deslluirà encara més el ja de per si mateix trist recorregut d'una flama olímpica que estava cridada a escalfar l'ambient per als Jocs.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —