Tots els gels hidroalcohòlics protegeixen de la Covid-19? - Diari de Barcelona

El gel hidroalcohòlic, a més de la mascareta, s’ha convertit en un element imprescindible en la nostra vida quotidiana. Els experts, però, alerten que no tots els gels hidroalcohòlics són iguals i efectius per tal de protegir de la Covid-19. Abans de comprar-ne, s’ha de prestar atenció al seu etiquetatge.
María Enríquez, infermera del Consell General d’Infermeria, explica al Diari de Barcelona com "molts dels gels que hi ha en el mercat actualment només tenen efecte antibactericida i acaben amb el major percentatge de bactèries, però no de virus." Com que el SARS-CoV-2 es tracta d'un virus, molts d'ells no resulten efectius.
"Molts dels gels que hi ha en el mercat actualment només tenen efecte antibactericida i acaben amb el major percentatge de bactèries, però no de virus."
L’aspecte clau a comprovar abans de comprar un gel hidroalcohòlic és la seva concentració d’alcohol, ja que no pot ser molt baixa, però tampoc massa alta. El Consell General d’Infermeria aconsella una concentració del 70% per eliminar bactèries i virus, per sota d'aquest percentatge no es garanteix un efecte viricida.
Si compta amb menys del 60% no resulta efectiu, però tampoc amb més del 90%, perquè aleshores l'alcohol s’evapora ràpidament i no permet que el temps de contacte amb virus i bactèries sigui suficient per eliminar-los. En aquest últim cas, la infermera María Enríquez explica que "l'efecte és més ràpid i moltes vegades mata l'embolcall del virus; per tant, no hi penetra per acabar definitivament amb ell."
A més, cal fixar-se en l’etiquetatge del producte per tal d’identificar si es tracta d’un gel viricida, desinfectant, antisèptic o, en contraposició, higienitzant. Els col·legis d’infermeria apunten que no és el mateix desinfectar que higienitzar, on la primera acció té una validesa demostrada que no té l’altre. Aquells gels amb activitat viricida compleixen la norma UNE-EN 14476, fet comprovable a l’envàs.
Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, exposa al DdB que aquestes solucions són les anomenades "antisèptics per a la pell sana", productes que requereixen d’una autorització prèvia per part de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. D'altra banda, en el mercat existeixen solucions hidroalcohòliques que són de caràcter cosmètic i la seva concentració d'alcohol pot ser variable. "Són productes higienitzants però no poden al·ludir a propietats desinfectants", apunta Perelló.
Aigua i sabó, el mètode més efectiu
Tot i això, els experts recorden que la millor manera de prevenir la Covid-19 és rentar-se les mans amb aigua i sabó. Els gels hidroalcohòlics en certa manera protegeixen del virus, però només s’hi ha de recórrer quan no es disposi d’aigua i sabó. El rentat de mans mitjançant gel hidroalcohòlic ha de durar entre 20 i 30 segons i esperar a que s’assequi completament, moment a partir del qual el procés haurà estat efectiu i les mans estaran segures.
Des de l’Organització Col·legial d’Infermeria remarquen la qualitat inflamable de l’etanol que conformen aquests productes i que calen romandre allunyats dels focus de calor, així com s’ha d’evitar fumar immediatament després del seu ús.
?Comprueba si el hidrogel que usas es útil contra el virus
— Consejo General de Enfermería (@CGEnfermeria) August 26, 2020
?Aquí te damos todos los detalles. #ConsejosEnfermeros pic.twitter.com/AX6bXHOIy8
María Enríquez recorda que "hauríem d'higienitzar-nos les mans abans de treure'ns la mascareta i, una vegada retirada, tornar a realitzar la mateixa operació". Allò ideal seria higienitzar-se abans i després de tocar qualsevol objecte o superfície, d'aquesta manera evitarem contagiar-nos i contagiar a aquell que ho toqui després.

