Com fer que els boscos cremin menys? - Diari de Barcelona

INCENDIS
Com fer que els boscos cremin menys?
Una vegetació més heterogènia i resistent al foc seria l’idònia per aconseguir reduir els efectes dels incendis forestals, cada vegada més recurrents
Un nou estudi demostra que si es promouen pràctiques agrícoles sobre el paisatge, es pot arribar a reduir fins a un 50% l’àrea afectada per grans incendis forestals prevista per als pròxims 30 anys, del 2030 al 2050. A l’article, que s’ha publicat a la revista ‘Ecosystem Services’, es conclou que cal gestionar el risc d’incendis tenint en compte les característiques de la vegetació. El que recomanen seria canviar els paisatges per altres de menys inflamables i més resistents al foc, amb espècies que cremin més lent, amb menys densitat de vegetació i més heterogenis.
Segons el coautor principal, Adrián Regos, de la Universitat de Santiago de Compostel·la, algunes de les causes principals dels incendis forestals són el canvi climàtic, combinat amb les altes temperatures, la sequera, i el bosc homogeni que ha crescut a causa de l’abandonament de pràctiques agrícoles. Els resultats de l’estudi mostren que una aplicació eficaç de les polítiques agrícoles reduiria el perill d’incendis i garantiria, al mateix temps, la conservació de la biodiversitat.
Wildfire continues to increase w/ warming. Timely article highlights research needs & excellent studies by @WinslowDHansen, @rangeshifts, @RupertSeidl and others. News Feature: Foreseeing fires @FireScienceGOV @nsf https://t.co/IoTGMkocYP
— Monica G. Turner (@MonicaGTurner) August 24, 2020
Però els beneficis no es limiten als mencionats: també s’estabilitzaria la disponibilitat d’hàbitats per a espècies protegides, i s’augmentaria el segrest de carboni, que consisteix, bàsicament, a “emmagatzemar” carboni en la vegetació dels boscos que, d’una altra manera, es trobaria lliure a l’atmosfera, d’una manera molt més inestable.
Aquest estudi ha estat desenvolupat gràcies a Firesmart, un projecte d’investigació que cerca solucions sostenibles a la prevenció d’incendis. Hi han participat diversos instituts i centres de recerca de Portugal i Espanya, com la Universitat de Santiago de Compostel·la, el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) o el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i ha estat finançat per la Fundació per a la Ciència i la Tecnologia - Portugal (FCT).

