Manifestació de treballadors de Nissan a la Plaça Sant Jaume
Publicat el 02 d’octubre 2020

Tarda de mobilització la d'aquest dijous a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Treballadors d'Acciona s'hi han concentrat en protesta pels efectes del tancament de la multinacional Nissan, de la qual n'eren subcontractats. Entre els participants, el president del comitè d'empresa d'Acciona Facility Services, Manuel Núñez. "Exigim accions de les administracions, de totes, això ja no va de sigles, de colors, ni d'ideologies polítiques. No es pot permetre el que estan fent empreses com Acciona, cal acabar amb aquest atac empresarial", reivindicava al Diari de Barcelona.

I hi afegia: "Hem trucat totes les portes hagudes i per haver, el Govern, la Generalitat, l'Ajuntament. Bones paraules però pocs fets: això és el que hem rebut". El president reiterava que el que s'exigeix des de fa un mes és "un mateix tracte, un mateix sostre i un mateix dret". "Volem treballar, tornar a la nostra feina i viure bé", rematava en Rauf, treballador subcontractat per Nissan.

Ja dilluns passat hi va haver una altre concentració convocada pel comitè d'empresa a la Zona Franca, que va bloquejar durant dues hores l'entrada de la planta. Segons el calendari de protestes previstes pel comitè, avui els treballadors d'Acciona estan convocats a la delegació del govern espanyol a Catalunya a les 11 h.

Possible demanda per successió d'empresa

El Col·lectiu Ronda presentarà una demanda per reclamar l'existència de successió d'empresa si Nissan assumeix internament la logística que abans feien els treballadors de l'empresa subcontractada Acciona. Després que les multinacionals no arribessin a un acord per firmar un nou contracte mercantil, el fabricant va explicar públicament que internalitzaria els serveis logístics. L'anunci va arribar l'endemà que fracassessin les negociacions per evitar l'ERO de 500 persones de l'empresa subcontractada, que es va iniciar després que es trenqués el contracte entre Acciona i Nissan. El despatx, segons informa l'ACN, ja ha interposat una demanda per cessió il·legal en nom de 300 treballadors subcontractats contra l'automobilística, que tancarà les fàbriques a finals del 2021.

En el mateix comunicat, el Col·lectiu Ronda ha anunciat que 320 treballadors d'Acciona han subscrit un burofax en el qual comuniquen al comitè d'empresa la "pèrdua de confiança" i afirmen no sentir-se representats durant el període de consultes de l'ERO, que va acabar divendres de matinada. A més, comuniquen que no autoritzen el comitè perquè interposin cap demanda d'impugnació de l'acomiadament col·lectiu en nom de la plantilla i "ni molt menys arribin a acords en el nostre nom".

Un dels membres del comitè que dona suport a l'estratègia del despatx, Juanma Seco, argumenta la ruptura amb el comitè afirmant que "en aquesta taula de negociació s'imposava amb més força el compromís de pau social aconseguit per aquestes mateixes Federacions en el marc de l'acord subscrit a Nissan que els legítims interessos de la plantilla d'Acciona". 

L'empresa multiservei té 15 dies des que es va acabar el període de consultes per executar els acomiadaments i encara no ho ha fet. Per aquest motiu, Seco apunta que "encara hi ha la possibilitat d'entesa entre Acciona i Nissan" i insta les administracions a "implicar-se amb força i determinació".

El sector de la plantilla que representa el despatx d'advocats Colectiu Ronda té previst concentrar-se avui davant el Departament de Treball a les 9.30 hores i el pròxim 5 d'octubre a la porta de la fàbrica de Nissan a la Zona Franca.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —