Protesta oci nocturn
Publicat el 30 de juliol 2020

El passat 24 de juliol la festa es va acabar. La Generalitat, en vista de l'augment de contagis en la comunitat, va ordenar el tancament de l'oci nocturn a Catalunya en locals regulats, com discoteques, sales de festes o pubs. Ara bé, davant d'aquesta decisió – "unilateral" – els treballadors afectats no han volgut quedar-se de braços plegats.

Un centenar de persones es van concentrar ahir a Plaça Sant Jaume per reivindicar la reobertura de l'oci nocturn. La majoria, treballadors de pubs, discoteques i sales de Barcelona i els seus voltants, als que es podia identificar pels logos estampats a les mascaretes i samarretes. Portaven pancartes amb missatges com "Oci en fallida", "Ballar és cultura i salut", "Oci nocturn no és botellón" i "Els joves tenen dret a un oci segur".

Manifestació ahir a la Plaça Sant Jaume. Foto: Lorena Sopena

"L'últim cap de setmana no vaig poder treballar perquè entro a les 11 de la nit i amb la nova llei el bar ha de tancar a les 12. Suposo que aquesta setmana tampoc si continua així. En aquest cas hauré de tornar a l'ERTO, del qual només he cobrat dos dels tres mesos", expressava al Diari de Barcelona en Sebastián, empleat del bar D9.

Entre els treballadors afectats, els ERTOS són una constant. És també el cas d'en Víctor, treballador de la discoteca Waka, empresa en ERTO des del març. "Creiem que són una mica excessives les restriccions perquè al cap i a la fi els excessos no es produeixen només a les discoteques, i no només a Barcelona", afegia. "He anat de festa a una discoteca i no es complien les mesures, a la Costa Brava sobretot. Totes comencen molt bé però a partir d'un cert punt de la nit no es compleixen les mesures".

"Falta de diàleg"

Durant la protesta, que va arrencar a les set de la tarda, es va llegir un manifest conjunt on es va denunciar "la falta de diàleg" per part del govern de la Generalitat i es va lamentar que s'assenyalés l'oci nocturn com a "responsable dels rebrots". En aquest sentit, els treballadors van assegurar que "no s'havia detectat un sol cas de contagi dins les sales del territori català".

"Em sembla injusta aquesta prohibició perquè no han obert gran part dels locals nocturns i igualment tenim contagis, per tant, o hi ha alguna cosa que no s'està gestionant bé o el fet que els llocs nocturns que són els que poden tenir control no obren i per tant el descontrol es produeix fora, al carrer o a la platja", argumentava Merbel, treballadora de la discoteca Wolf, també en ERTO des del març.

Així mateix, el manifest també criticava que s'acusi els joves de ser un col·lectiu irresponsable i egoista per voler-se relacionar. "Com si aquest desig i aquesta actitud fos exclusiva de la gent de menys de 30 anys, i com si de sobte, ens haguéssim oblidat que tota la societat està recuperant la seva activitat", van subratllar les entitats del sector. 

Es van punxar cançons i es va animar als assistents a ballar per reivindicar el paper de l'oci nocturn. Foto: Lorena Sopena

Més de 3.600 empreses formen part del sector de l'oci nocturn, un sector que proporciona 37.000 llocs de treball, majoritàriament entre els joves, i representa un 3% del PIB. Per tot això, des del sector demanen que es deixi d'estigmatitzar la joventut i les activitats d'oci nocturn i que s'acordi un pla sectorial que permeti l'obertura regulada dels locals. "Considerem un complert i injust despropòsit aquest assenyalament indiscriminat al sector", van remarcar. 

Per a l'Alfons, però, treballador a la Sala Salamandra, la mesura és "positiva" perquè ha de prevaldre la salut i ha de ser així. Tanmateix, critica com s'estan repartint les ajudes en aquest sector, que de cop i volta s'ha esborrat del mapa. "S'ha de tenir en compte que som molta gent pendent d'aquesta situació", assenyala Alfons. 

Després d'una manifestació carregada de música i amb pancartes de protesta, les patronals van entregar de forma simbòlica les claus dels seus locals al Palau de la Generalitat, fent referència al fet que "els faran entregar les claus" dels seus negocis.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —