Colbert, Gilbert i Wei
Publicat el 02 de setembre 2020

La vacuna contra la covid-19 estarà signada per una dona. Elles lideren els equips de les tres investigacions més avançades que ja s'estan testant en persones. Els tres projectes, reconeguts per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), s'estan duent a terme a tres països diferents: Anglaterra amb Sarah Gilbert, la Xina amb Chen Wei i els Estats Units amb Kizzmekia Corbett. Les tres científiques són possibles futures candidates al Premi Nobel pels seus estudis.

La científica superstar Americana

Llicenciada en biologia, Kizzmekia Corbett va complementar la seva formació amb la Sociologia. La revista People.com l'ha batejada com la "científica superstar" i la senadora Kamala Harris va agrair-li per Twitter la seva feina:

"Liderant la càrrega per desenvolupar una vacuna contra el coronavirus. El món et deu gratitud a tu i al teu equip". Corbett lidera la investigació de la vacuna contra la covid-19 al Vaccine Research Center (VRC) als Estats Units.

Corbett va començar la seva carrera científica estudiant les conseqüències del Dengue en nens a Sri Lanka, on l'accés a una vacuna és més complicat i després va centrar les seves investigacions en els virus de tipus SARS. "El virus del coronavirus pertany a la mateixa família de virus que la SARS. Tenen una similitud genètica del 80%", explica a una entrevista a NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases). "Cada dia aprenem més i més (...) i tot haver viscut aquesta situació amb el MERS i el SARS, encara hi ha moltes incògnites".

 

KizzyPhD, com es fa dir a Twitter, s'ha convertit en un model a seguir per a la comunitat afroamericana del país i gràcies a la xarxa social, on la segueixen quasi 49.000 persones aconsegueix apropar la ciència a tothom, amb humor.

L'esperança britànica

Sarah Gilbert és biòloga, bioquímica i professora a la Universitat d'Oxford, on investiga i dirigeix un equip de 300 investigadors per aconseguir una vacuna contra el coronavirus. Està també al capdavant del Jenner Institute, i quan van escoltar les notícies de Wuhan a principis d'any no va voler perdre el temps: "Recentment havíem començat a pensar en una resposta adequada a la malaltia X; com podríem mobilitzar i enfocar els nostres recursos per anar més ràpidament del que no havíem fet mai abans. I després, la malaltia X va arribar", explica en un article publicat al PMC (PubMed Central).

Gilbert va començar estudiant la malària i ha treballat també en la lluita contra la MERS, l'ebola i l'hepatitis. Fa més de 15 anys que centra els seus estudis en el paper de les cèl·lules T, que si s'estimulen correctament, poden ser utilitzades per aturar la Covid-19.

"Actualment, estem realitzant una feina important en el desenvolupament de la vacuna, cosa que ja hem fet abans, però ho estem fent en una escala de temps molt més curta que habitualment", va explicar en una xerrada a la Universitat d'Oxford. Així i tot, Gilbert i el seu equip són optimistes i creuen que la vacuna ajudarà a la immunitat de la malaltia.

La "terminator de l'Ebola" contra la Covid-19

Chen Wei, epidemiòloga i viròloga de l'exèrcit xinès, es va guanyar aquest sobrenom després de lluitar contra algunes de les epidèmies més importants de les últimes dècades. Entre elles està la SARS a la Xina l'any 2002 i la de l'ebola a l'Àfrica Occidental l'any 2014. Ha investigat també sobre l'àntrax i les guerres bacteriològiques.

Graduada en Química, es va unir a l'exèrcit on estudiar virologia a l'Academia de Ciències Mèdiques Militars. Wei considera que la lluita contra una epidèmia ha de començar inclús abans que el patògen neixi. "La prevenció i el control d'una epidèmia no pot esperar mai a què la malaltia hagi passat", explica a una entrevista amb China Science Daily.

A l'inici de la pandèmia al país asiàtic, Chen Wei va viatjar a Wuhan, l'epicentre de la malaltia, per intentar entendre un virus desconegut que estava emmalaltint a milions de persones. "En comparació amb altres epidemiòlegs líders com Zhong Nanshan, que té 84 anys, i Li Lanjuan, 72, Chen és molt més jove. També és una coordinadora capaç de gestionar la relació entre el personal mèdic militar que ha estat enviat a Wuhan (per ajudar a combatre l'epidèmia) i els equips mèdics locals", diu una font militar al South China Morning Post.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —