Manifestació a favor del liceu català l'octubre passat a Perpinyà
Per ACN
Publicat el 15 de desembre 2021

El Tribunal Administratiu de Montpeller ha donat la raó a La Bressola en el litigi amb l'Ajuntament de Perpinyà, a la Catalunya del Nord, i suspèn al dret de preempció que el consistori va exercir per bloquejar el projecte de liceu, que l'escola tenia per al Monestir de Santa Clara.

El tribunal desestima els arguments esgrimits per Perpinyà sobre els riscos d'instal·lar un centre educatiu en una zona amb un elevat risc d'inundacions i la presència d'un cementiri. De fet, l'Ajuntament va adduir raons vinculades a la preservació del patrimoni però sense concretar cap projecte. A la resolució, el tribunal creu que no s'ha demostrat que el projecte no es pugui fer per aquests motius i li recorda al consistori que el seu planejament ho permet.

La Bressola va anunciar a principis de setembre que celebrava el seu 45è aniversari fent el primer pas per obrir un col·legi-liceu a Perpinyà i així donar sortida als centenars d'alumnes que any rere any estudien en el sistema educatiu immersiu en els vuit centres de l'entitat.

La direcció va plantejar a l'Ajuntament la voluntat d'adquirir el monestir de Santa Clara i inicialment no va rebre-hi cap objecció així que va iniciar els tràmits i quan ja havien fet una paga i senyal –de 60.000 euros- el consistori va decidir exercir el dret de preempció. És a dir, el de compra prioritari de l'edifici al•legant raons vinculades a la preservació del "patrimoni" però sense presentar cap projecte alternatiu.

La Bressola va organitzar una roda de premsa per denunciar la situació i va acusar l'Ajuntament, liderat per l'alcalde d'ultradetà, Louis Aliot, de "traïció". Però no només això. També va presentar dos recursos davant dels tribunals. Un reclamant mesures d'urgència, el que aquí es coneixen com a cautelars, i un altre, més a llarg termini, que haurà de resoldre la qüestió de fons.

Sense interès real

Ara, el Tribunal Administratiu de Montpeller ha donat la raó a la Bressola en el recurs d'urgència. El jutge ha resolt suspendre el dret de preempció exercit per l'Ajuntament, rebutja els arguments esgrimits i el condemna a pagar 2.000 euros a la Bressola.

A l'exposició, la resolució recull que l'Ajuntament inscriu la voluntat d'adquisició del convent en la "voluntat de conservar el patrimoni històric" de la ciutat i que el projecte proposat per la Bressola és "irrealitzable" perquè es planteja en una zona inundable i en presència d'un cementiri amb les restes d'Anne Maria Antigo, una destacada monja clarissa. També argumentava que no podria encabir els 250 alumnes previstos i que tot plegat era contrari al codi urbanístic.

Per la seva banda, la resolució detalla que les monges propietàries de convent van manifestar que l'Ajuntament mai havia mostrar cap interès per adquirir l'espai i que la primera cita que va obtenir l'agent immobiliari amb l'ajuntament va ser a l'octubre, després d'exercir del dret de preempció.

Per tot plegat, el jutge considera que no han quedat acreditats els motius que argumenta el consistori i que, en tot cas, els risc d'inundació no impediria la implantació d'una escola, com tampoc la conservació del cementiri.

L'escola, ho celebra

La Bressola ha celebrat la decisió judicial i la directora general, Eva Bertrana, ja ha anunciat que tornaran a iniciar els tràmits per fer realitat el col•legi-liceu. Bertrana ha dit que ja han perdut temps però que la resolució els permet reprendre les negociacions i ho ha qualificat de "primer pas". En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que el tribunal també els donarà la raó quan es resolgui la qüestió de fons.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —