Trobada a Egipte una ciutat perduda d'uns 3000 anys d'antiguitat
Per EFE
Publicat el 09 d’abril 2021

El govern egipci va anunciar aquest dijous la troballa sota la sorra de la monumental Luxor d'una gran ciutat d'uns 3.000 anys d'antiguitat que es trobava perduda i que es troba en un bon estat de conservació. Es tracta del "major assentament administratiu i industrial de l'era de l'Imperi Egipci en la riba occidental de Luxor", situada al Nil, va indicar el Ministeri de Turisme i Antiguitats egipci en un comunicat, que va qualificar el descobriment com "la major ciutat mai trobada a Egipte".

L'urbs, va afegir, va rebre el nom de "L'Ascens d'Aton" i va estar activa durant els regnats de faraons de la dinastia XVIII, com Amenhotep III o Tutankamon. "Els carrers de la ciutat estan flanquejades per cases, amb pedres en els seus murs de fins a tres metres d'alt", va assegurar el famós arqueòleg Zahi Hawas, que està al capdavant de la missió responsable de la troballa.

Hawas va explicar que "moltes missions estrangeres havien buscat aquesta ciutat i no l'havien trobada" i, segons el Ministeri d'Antiguitats, "les capes arqueològiques han romàs intactes durant milers d'anys, com si els seus antics residents les haguessin deixat ahir mateix".

Bones condicions de preservació

La ciutat, va indicar el Ministeri, està "en bones condicions de preservació, amb els seus murs gairebé complets i amb estances plenes d'objectes de la vida quotidiana", que han permès la datació de l'assentament.

"La troballa d'aquesta ciutat perduda és el segon descobriment arqueològic més important des del descobriment de la tomba de Tutankamon", segons Betsy Brian, professora d'Egiptologia de la universitat estatunidenca John Hopkins, citada en el comunicat.

D'acord amb aquesta arqueòloga, "L'Ascens d'Aton" no sols permetrà fer una mirada a la vida dels antics egipcis en una època en què "l'Imperi estava en el seu ple", sinó també llançarà llum sobre "uns dels més grans misteris de la història: la raó per la qual Akenatón i Nefertiti van decidir traslladar-se a Amarna", regió on es va construir una nova capital imperial en el segle XVI aC.

Troballa fortuïta

Les excavacions que van portar a la troballa es troben entre dos temples, un dedicat a Amenhotep III i un altre per a Ramses III, a Luxor, i havien començat al setembre de 2020 per tractar de trobar el temple mortuori de Tutankamon. Però a les dues setmanes de començar, la missió arqueològica es va emportar una gran sorpresa quan van començar a aparèixer maons de tova per tot arreu i els arqueòlegs van començar a desenterrar la gran ciutat.

Fins ara han aconseguit desenterrar diverses àrees de la ciutat, on s'han trobat una fleca, una gran cuina amb forns i peces de ceràmica per a l'emmagatzematge d'aliments en la qual degueren treballar un gran nombre de persones, així com un barri administratiu i residencial. La ciutat, segons el comunicat, "estava envoltada per un mur en ziga-zaga, amb un únic punt d'accés", la qual cosa fa pensar als arqueòlegs que tenia una funció defensiva.

També han trobat una àrea de treball amb motlles per a la producció d'amulets i objectes decoratius, i una zona per a la fabricació de maons usats en la construcció de temples i que porten el segell amb el nom el faraó Amenhotep III.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —