El compositor posa música a la naturalesa i nega que sigui una banda sonora del llibre d'Irene Solà
Per ACN
Publicat el 05 de febrer 2021

El compositor Marc Timón estrenarà aquest dissabte al Palau de la Música Les trompetes de la mort, una obra basada en la novel·la Canto jo i la muntanya balla d'Irene Solà. El compositor posa música a la naturalesa i ha negat que sigui una "banda sonora del llibre", sinó "una obra de nova creació basada en aquest univers amb un llenguatge propi". L'obra formarà part del concert, titulat El somni d’una nit d’estiu, i que s'emmarca dins el cicle Simfònics al Palau i comptarà amb el Cor de Noies de l’Orfeó Català i l'Orquestra Simfònica del Vallès, sota la batuta de Víctor Pablo Pérez. El Palau de la Música emetrà el concert en directe per streaming i de manera gratuïta a través del Palau Digital i els seus canals de Facebook i Youtube.

L'obra del compositor convidat de la temporada 2020-21 del Palau és un encàrrec del mateix Palau sobre la novel·la Canto jo i la muntanya balla d'Irene Solà, narradora convidada de la temporada. Es tracta d’una peça simfonicocoral que serà dirigida per Víctor Pablo Pérez i comptarà amb el Cor de Noies de l’Orfeó Català, que dirigeix Buia Reixach, i amb l’Orquestra Simfònica del Vallès.

Timón ha aclarit que no és una banda sonora del llibre ni una traducció de la novel·la a la música. Per a la peça van partir del capítol de Les trompetes de la mort i ha assegurat que li ha donat molt de joc musicalment perquè l'ha permès realitzar una dialèctica sobre la individualitat i la col·lectivitat. "És una obra que parla molt del dolor, de la mort i de la memòria". El compositor ha manifestat que és "una obra amb molta foscor" perquè reflecteix el moment actual i perquè "el dolor i la mort són el que són".

Ha reconegut que, de Canto jo i la muntanya balla, li va agradar molt, més enllà de què s'hi explica, la poètica d'Irene Solà i la seva connexió amb la natura i els animals. "L'obra és com un homenatge a ells", ha dit.

Timón ha detallat que en el procés va crear un personatge musical que està encarnat pel Cor de Noies i és el sotabosc. "Es allò que passa arran de terra i la part central de l'obra és com un thriller, i allà s'uneix tot aquest joc entre els bolets, el senglar, el bosc i la pluja".

"Veu pròpia"

Ha admès que és un compositor de música de cinema i se'l vincula en aquest món i, per això, el més difícil va ser "saltar aquesta etiqueta" relacionada amb el cinema i buscar "un llenguatge molt més dur" del que havia fet anteriorment. Timón ha dit que en aquesta obra el més difícil ha estat vèncer el seu propi llenguatge dels darrers temps, que tingués "veu pròpia" i fer "una obra que no sucumbís al propi llibre i que no fos una simple narració musical d'una novel·la, sinó una obra de nova creació basada en aquest univers amb un llenguatge propi". El compositor ha assegurat que un creador ha de sortir de la zona de confort.

Somni d’una nit d’estiu

Després d’aquesta estrena, el concert, que s’emmarca en el cicle Simfònics al Palau, que compta amb el suport de la Fundació Banc Sabadell, oferirà el Somni d’una nit d’estiu de Felix Mendelssohn, en una nova producció semiescenificada, que s’estrenarà el dia abans a La Faràndula de Sabadell, amb direcció teatral de Dani Coma i amb la participació de les solistes Núria Vilà i Marta Valero, i la narradora Mar Blanch.

Coma ha apuntat que la posada en escena serà "màgica amb molta llum i molt color" amb una part estètica i visual, i "donarà volum i profunditat a la música", i amb una narradora que explica la història, es basa en Fanny Mendelssohn i narra la música que va crear el seu germà.

Víctor Pablo Pérez

Per la seva part, Víctor Pablo Pérez, director d’orquestra, ha indicat que és una ocasió fantàstica que el Cor de Noies s'expressi en aquests dos muntatges: una obra de nova creació "directe i amb molta força", com és Les trompetes de la mort, i l'obra possiblement més bella de Mendelssohn que és El somni d'una nit d'estiu.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —