Trump aixeca el bloqueig i autoritza la transferència de poder a Biden
Per EFE
Publicat el 24 de novembre 2020

Tres setmanes després de les eleccions presidencials guanyades per Joe Biden, l'encara president Donald Trump ha aixecat el bloqueig en el qual havia instal·lat al seu Govern i ha autoritzat l'inici de la transferència del poder als demòcrates.

Tot i que continua sense reconèixer obertament la victòria de Biden, tot denunciant sense proves un frau electoral en contra seva, la llum verda a la transició és el més proper que ha estat Trump de la concessió en les últimes tres setmanes.

Amb aquest reconeixement a mitges arriba la certificació per part de l'Administració General de Serveis (GSA, en anglès) de l'aparent victòria de Biden, un tràmit necessari per iniciar la transició i l'anunci del president electe que en breus començarà les reunions amb els funcionaris de Trump.

Trump gairebé tira la tovallola

"Vull agrair a Emily Murphy a la GSA la seva ferma dedicació i lleialtat al nostre país. Ha estat assetjada, amenaçada i objecte d'abusos, i no vull veure com això li passa a ella, a la seva família o a empleats de la GSA. El nostre cas continua fort, seguirem la bona lluita i crec que continuarem", ha piulat Trump.

"Tot i això, en el millor interès del nostre país, recomano que l'Emily i el seu equip facin el que hagin de fer respecte els protocols inicials i li he dit al meu equip que faci el mateix".

Amb aquestes piulades, Trump sembla tirar la tovallola després de tres setmanes de la no admissió de la derrota, el bloqueig, la propagació de teories conspiratives, la batalla legal infructuosa i l'inclús martingales per alterar el resultat.

Comença la transició

En paral·lel als missatges del president, es coneix la carta que Murphy va fer arribar a Biden per comunicar-li l'inici formal del procés de transició, el que ha d'evitar una temuda transferència de poder caòtic.

"Em prenc aquesta feina molt seriosament i els esdeveniments recents que han implicat qüestions legals i certificacions dels resultats de les eleccions, li transmeto aquesta carta avui per fer que aquests recursos i serveis estiguin disponibles per a vostè", ha dit Murphy a la carta a Biden.

"Per ser clara, no he rebut cap instrucció per endarrerir la meva decisió. Tot i això, sí que he rebut amenaces en línia, per telèfon i per correu contra la meva seguretat, la de la meva família, la meva persona i, fins i tot, contra les meves mascotes en un esforç de trencar i fer que prengués aquesta decisió de forma prematura.

L'equip de transició demòcrata podrà accedir ara a recursos econòmics d'intel·ligència i tindrà accés als funcionaris de Trump per a l'intercanvi de carteres.

En ambdós anuncis, Biden ha respost amb un de propi: en els pròxims dies enviarà el seu equip per tal que comencin les reunions amb els funcionaris de Trump.

L'equip de Biden

"En els pròxims dies, els funcionaris de transició començaran a reunir-se amb funcionaris federals per discutir la resposta a la pandèmia, tenir una explicació completa dels nostres interessos de seguretat nacional", ha dit en un comunicat el director executiu de l'equip de transició de Biden, Yohannes Abraham.

El funcionari demòcrata també ha dit que en aquestes reunions buscarà "obtenir una plena comprensió dels esforços de l'Administració  Trump de buidar les agències governamentals".

Abraham ha constatat que la decisió de la GSA "proporciona a l'administració accedir als recursos i suports necessaris per dur a terme una transferència de poder sense problemes i pacífica".

"La decisió d'avui és un pas necessari per començar a abordar els desafiaments que afecten la nostra nació, inclús el control de la pandèmia i la recuperació de la nostra economia. Aquesta decisió final és una acció administrativa definida per començar formalment el procés de transició amb les agències federals", ha emfatitzat.

Tot i estar mancada, fins ara, de recursos governamentals per treballar en la transició de poder, l'equip de Biden havia començat ja a traçar una estratègia pròpia enfront a la pandèmia de la covid-19 i a formar el seu futur gabient amb diversos nomenaments.

Aquest mateix dilluns, ha anunciat que Antony Blinken serà el secretari d'Estat; Alejandro Mayorkas el secretari de Seguretat Nacional; Linda Thomas-Greenfield l'embaixadorea davant de l'ONU, i l'exsecretari John Kerry l'enviat presidencial per al clima. A més, es dona per fet el nomenament de l'antiga responsable de la Reserva Federal (Fed) Janet Yellen com a futura secretaria de Tresoreria.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —