Trump
Publicat el 04 de novembre 2020

La jornada electoral nord-americana arriba a la seva fi. Però, amb el recompte tancat en la majoria d'estats, encara no és possible proclamar un guanyador. Alguns dels estats clau com ara Wisconsin, Michigan i Pennsilvània, que poden decantar la balança no tancaran avui el recompte de vots. De fet, segons apunten els mitjans estatunidencs, aquest procés es podria allargar dies. Per ara, Biden estaria aconseguint més representants que Trump i estaria guanyant també en vots, tot i que per un estret marge.

Joe Biden s'ha dirigit als seus votants i ha demanat "mantenir la fe" perquè "s'ha de comptar cada vot". Ha remarcat que "no és el meu deure ni el de Donald Trump decidir qui és president. És el deure de la gent". S'ha mostrat segur i amb possibilitats de guanyar les eleccions.

Donald Trump, per la seva banda, ha piulat acusant els demòcrates de "robar les eleccions". I ha repetit la sentència en la compareixença que ha fet cap a les 2:30 de la matinada, hora local.

La xarxa social Twitter alerta de la informació enganyosa del tuit de Trump.
En el discurs de Trump ha explicat que "estàvem preparats per celebrar una victòria i de sobte tot s'ha aturat. De fet, hem guanyat aquestes eleccions". Ha afirmat que aniran a judici per tal que no es puguin comptar més vots a partir de les quatre de la matinada.
"No volem que trobin paperetes a les quatre del matí i les afegeixin al recompte", ha denunciat Trump al seu discurs. El republicà veu amb recel els milers de vots anticipats pendents de comptar en estats clau com Pennsilvània. També ha criticat als demòcrates dient que "sabien que no ens podien guanyar i per això ens van portar a judici". Durant la campanya Trump ja havia amenaçat amb el fet de portar el recompte de vots als tribunals preveient l'alta participació anticipada.

Els estats clau

La importància de WIsconsin, Michigan i Pennsilvània és tal que podrien capgirar els resultats obtinguts fins ara. Amb Donald Trump i Joe Biden pràcticament empatats, qui s'endugui estats com Michigan, amb 16 vots electorals, Wisconsin, amb 10, o Pennsilvània, amb 20, podria ser el nou president dels Estats Units.

El recompte per ara apunta que Trump revalidaria la victòria a Pennsilvània, ja que porta un 56% dels vots amb la meitat de l'escrutini. A Michigan i Wisconsin o Ohio l'actual president també va per davant, tot i que els demòcrates confien en el vot anticipat per revertir els resultats del 2016.

Tots dos candidats tenen com a objectiu arribar als 270 grans electors, la xifra necessària per entrar a la Casa Blanca. De moment, segons dades del diari The New York Times, el president republicà Donald Trump suma 213 delegats i el candidat demòcrata, Joe Biden, 235.

El recompte, en tot cas, es preveu molt llarg degut a l'elevada participació anticipada, i alguns analistes nord-americans apunten que es podria allargar fins i tot a finals de setmana. Ohio, on sempre guanya qui és finalment president, apunta ara a una victòria de Trump, segons les projeccions de la CNN. 

El pes dels estats industrials del nord-est és crucial fins i tot si Joe Biden aconsegueix arrabassar a Trump Arizona, on els mitjans dels EUA apunten a una victòria demòcrata. 

Mapa polític dels Estats Units d'Amèrica que permet entendre la geografia del país.

El mapa electoral dels resultats apunta a un país molt dividit entre el blau i el vermell. Una batalla molt ajustada entre demòcrates i republicans. Biden s'endú còmodament bona part dels estats de la costa oest —Califòrnia, Oregon i Washington—, així com Nou Mèxic i Colorado.  Però Trump es consolida a l'Oest Mitjà —excepte a la demòcrata Illinois— i guanya a estats com Kansas, Nebraska i les dues Dakota. 

Al sud, els estats d'Arkansas, Louisiana, Mississippi i Alabama són clarament republicans.

Amb la majoria dels col·legis electorals ja tancats, les projeccions de mitjans com el The New York Times, donen 213 delegats a Trump i el 227 a Biden. Molts estats, però, tenen els recomptes molt endarrerits i els seus vots electorals encara no es comptabilitzen. 

El context únic d'aquestes eleccions apunta a batre rècords de participació. Més de 100 milions de persones havien votat amb anterioritat al dia de l'elecció a través de vot previ i per correu.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —