Assalt
Per EFE i Redacció
Publicat el 07 de gener 2021

Quatre persones mortes i almenys 14 policies ferits. És el balanç que deixa l'assalt al Capitoli dels Estats Units (EUA) per part de seguidors trumpistes, que pretenien aturar la certificació del demòcrata Joe Biden com a nou president.  A més les autoritats de Washington han informat a última hora d'almenys 52 detencions.

Havien informat inicialment de la mort d'una dona, que va morir com a conseqüència del tret de la Policia del Capitoli, però després van actualitzar aquesta xifra. Unes altres tres persones, que no han identificat, han mort com a conseqüència de "urgències mèdiques" que han sofert en les instal·lacions del Capitoli, ha ditel cap de la Policia Metropolitana de Washington, Robert Contee, en una roda de premsa nocturna.

Assalt al cor de la democràcia dels EUA

El dia de reis del 2021 quedarà marcat per sempre més en la història dels EUA: desenes de seguidors trumpistes han aconseguit accedir a l'interior del Congrés dels Estats Units, on aquest dimecres se celebrava la sessió per certificar la victòria del demòcrata Joe Biden en les eleccions presidencials. La sessió era aturada perquè els congressistes poguessin debatre les objeccions dels republicans aliats de Trump als resultats a Arizona.

Els assaltants van accedir a l'interior i van arribar fins i tot a la sala de plens. Els senadors han estat evacuats i traslladats "a un lloc segur", segons mitjans nord-americans. Finalment, i després de quatre hores d'assalt, la policia ha aconseguit assegurar el Capitoli, tot coincidint amb l'entrada en vigor d'un toc de queda decretat per les autoritats a la capital nord-americana.

Els assaltants havien estat esperonats pel president Donald Trump, que en un parlament a l'exterior els havia esperonat bo i assegurant que mai reconeixeria la derrota.

Pence condemna els fets, Trump demana calma

La sessió la dirigia el vicepresident estatunidenc, Mike Pence, normalment és una mera formalitat per a validar uns resultats que va corroborar el Col·legi Electoral, que es va reunir el passat 14 desembre en cada estat i va ratificar la victòria de Biden en les presidencials de novembre.

Pence a l'inici de la sessió.

Pence ha condemnat l'assalt i ha exigit als trumpistes que abandonin "immediatament" l'edifici, mentre que Trump s'ha limitat a demanar calma als seus seguidors. I ha culpat el seu vice-president de l'assalt.

Intent infructuós

Prèviament, el president Trump, ha intentat convéncer avui per Twitter el seu vicepresident que rebutgi la confirmació de la victòria electoral de Biden en la sessió de certificació, fet que no té precedents i que no tindria valor legal.

Segons les lleis que regeixen el procés electoral dels EUA, totes dues cambres del Congrés han de reunir-se aquest dia en una sessió conjunta per a obrir i comptar els certificats dels vots electorals corresponents a cada estat del país.

"Els estats volen que es corregeixin els vots, que saben que estan basats en irregularitats i frau, a més d'un procés corrupte que no va rebre suport legislatiu. Tot el que Mike Pence ha de fer és enviar (els vots del Col·legi Electoral) de tornada als estats i GUANYAREM. Fes-ho, Mike És el moment de la valentia extrema!", ha animat Trump en un tuit.

Segons el governant, que va perdre les eleccions de novembre enfront del demòcrata Biden, però no vol admetre la seva derrota, "els estats volen que es refacin les votacions. Han trobat que es va votar en FRAU. Les legislatures (estatals) mai les van aprovar. Deixem que ho facin SIGUIN FORTS".

Pence deixa clar que complirà la constitució 

També a les xarxes, Pence ha fet públic un comunicat on deixa clar que complirà les seves obligacions "de manera consistent amb la constitució, la llei i la història" i que no farà cas de les demandes de Trump.

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —