Trump intenta desorientar Biden en un primer debat caòtic i ple de cops baixos
Per EFE
Publicat el 30 de setembre 2020

El president dels EUA i candidat republicà a la reelecció, Donald Trump, va intentar aquest dimarts desorientar al seu rival en les eleccions de novembre, el demòcrata Joe Biden, amb constants interrupcions en un debat caòtic i agre que va reforçar la incertesa sobre el que passarà el dia després dels comicis.

Trump i Biden es van veure les cares per primer cop a Cleveland, a l'estat clau d'Ohio, on van discutir durant més de 90 minuts sense interrupció sobre alguns dels temes que més preocupen als votants, però tots els intents d'aprofundir en aquests assumptes van acabar frustrats per interrupcions o atacs personals.

"És difícil poder pronunciar una sola paraula amb aquest pallasso", va arribar a dir en un moment del debat Biden, encara que després va rectificar: "Disculpin, aquesta persona".

Molts atacs, poques propostes

En efecte, Trump no va parar d'interrompre al seu contrincant al llarg de l'intercanvi, fins al punt que el moderador, el periodista Chris Wallace, va haver de recordar com a mínim dues vegades al mandatari que s'havia compromès a respectar el temps concedit a cada candidat per respondre a les preguntes.

Biden es va burlar de Trump per "cotorrejar" i, en un moment determinat, va dir-li al president "¿pot callar, home?"; però malgrat tot va aconseguir completar diversos dels arguments que havia preparat i va tractar de dirigir-se directament als votants nord-americans mirant fixament a càmera.

"Sota el mandat d'aquest president, ens hem tornat més febles, més pobres, més malalts, més vulnerables i més dividits", va opinar l'exvicepresident nord-americà.

Trump va titllar Biden a l'inici del debat de "socialista" i "controlat" per l'esquerra del seu partit, i no va trigar a portar el debat a l'àmbit personal, al repetir la seva acusació -no demostrada- que el fill del seu rival, Hunter, va incórrer en "corrupció" al treballar per a una empresa de gas a Ucraïna mentre el seu pare era vicepresident.

Biden va dirigir encara més insults dels que va rebre, al qualificar el president de "mentider", "racista" i de "no tenir ni idea del que parla". 

Incertesa electoral

El president nord-americà es va dedicar més a reaccionar al que deia Biden que a intentar enviar missatges clars als votants, i va remarcar les seves consignes de campanya favorites: la defensa de tot allò relacionat amb la llei i l'ordre, i la seva insistència en què les eleccions de novembre estaran "arreglades".

"És un frau, i és una pena", va subratllar Trump, a l'insistir en el seu argument que el vot per correu afavoreix el frau electoral, una cosa que múltiples estudis han demostrat que no és cert.

Trump va opinar que, a causa dels retards derivats de la pandèmia i l'augment del vot per correu, el resultat de les eleccions podria trigar "mesos" en saber-se, però es va negar a contestar amb un sí a la pregunta de si es comprometia a apaivagar els seus seguidors en el cas que el guanyador no es conegui el mateix 3 de novembre.

"Al que insto als meus seguidors és a que vagin als llocs de votació i observin tot molt acuradament, perquè és el que han de fer", va tancar el president.

Mentrestant, Biden va respondre directament que sí a la pregunta de si cridaria a la calma fins que se sàpiga el vencedor dels comicis, i va opinar que al seu rival "simplement li fa por explicar els vots".

Trump incidia així en el seu recurrent insinuació que podria no acceptar el resultat de les eleccions si no se li declara guanyador, i repetia la seva expectativa de que el tema acabi al Tribunal Suprem, la majoria republicana podria reforçar si el Senat aprova abans de les eleccions a una nova jutgessa nominada per ell.

Trump i el racisme

El president també va refusar respondre directament a la pregunta de si estava disposat a condemnar les accions dels supremacistes blancs i les seves milícies al país al declarar: "Gairebé tot el que veig (de disturbis) ve de l'esquerra".

Biden va denunciar que Trump "llença constantment benzina al foc", i que si esquiva reprendre clarament a aquests grups és perquè li convé "generar un odi racista i una divisió racial" al país.

El que sí va aclarir Trump és que sí que creu que l'activitat humana contribueix "fins a cert punt" al canvi climàtic; mentre el seu rival va prometre que, si guanya, tornarà els EUA a l'Acord de París sobre el clima i amenaçarà Brasil amb "conseqüències econòmiques significatives" si no deixa de "mutilar la selva" amazònica.

"El pitjor de la història"

La turbulenta nit a Cleveland va deixar un mal gust de boca a molts votants i comentaristes, que van lamentar l'escàs debat substancial sobre els temes que importen als nord-americans.

"Aquest es considerarà el pitjor debat presidencial de la història, i posa en dubte la viabilitat dels dos propers debats" que queden abans de les eleccions, va dir el director de debats de la Universitat de Michigan, Aaron Kall.

Ni Biden ni Trump van guanyar clarament la batalla, segons Kall, però el primer d'ells va ser el més proper a la victòria perquè porta avantatge en alguns estats clau, i ara podrà "mantenir-la".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —