El president dels Estats Units, Donald Trump, va emetre ahir una ordre executiva que prohibeix la concessió de visats per a certes categories de treballadors estrangers
Per EFE i Redacció
Publicat el 24 de juny 2020

El president dels Estats Units (EUA), Donald Trump, va emetre ahir una ordre executiva que prohibeix la concessió de visats per a certes categories de treballadors estrangers fins a 2021 per potenciar l'ocupació entre els nord-americans, emparant-se en la idea de "els EUA primer".

Aquesta decisió pretén protegir els treballadors nord-americans després de la pèrdua de llocs de treball enmig de la pandèmia de coronavirus i, segons el govern, evitarà que empleats forans "ocupin" uns 525.000 llocs de treball.

"Com a part dels nostres esforços per la recuperació de "els Estats Units primer", el president ha decidit suspendre certs tipus de visats fins a final d'aquest any", va dir un alt funcionari de l'administració nord-americana en una trucada amb periodistes organitzada per la Casa Blanca.

El sector tecnològic, el més afectat

La congelació s'aplicarà a visats que utilitzen empreses per captar talent a l'estranger, especialment en el sector tecnològic, però també en altres com l'hoteler. 

Els líders tecnològics, com Sundar Pichai, CEO de Google i Alphabet Inc., ell mateix immigrant de l'Índia, els seus aliats i la Cambra de Comerç dels Estats Units van condemnar l'ordre executiva.

Els visats afectats

En concret, es posa fre a l'emissió de nous visats dels tipus H-1B, H-2B, H-4, L-1 i J-1 i targetes de residència ("green cards") fins a almenys el 31 de desembre.

Entre els afectats es troben l'H-1B, dissenyat per a certs treballadors qualificats, com els emprats en la indústria tecnològica; l'H-4, que són per a les parelles d'aquests empleats; així com visats L-1, que estan destinats a directius que treballen per a grans corporacions.

Els permisos d'ocupació H-2B, per a treballadors dels sectors hotelers i de construcció, i els J-1, que són per a investigadors i professors d'investigació i altres programes d'intercanvi de treball, com les beques d'ocupació, també es veuran paralitzats fins al gener.

L'ordre exclou treballadors agrícoles i alguns empleats d'atenció mèdica i inclou una exempció especial per a les aproximadament 20.000 proveïdores de cura infantil, que venen als Estats Units com a mainaderes.

L'argument de l'administració Trump

El govern justifica que aquesta decisió té com a objectiu "maximitzar les oportunitats per als treballadors nord-americans de trobar feina", en uns moments en què l'índex d'atur al país es troba en el 13,3 %.

En aquest sentit, ha argumentat que hi ha companyies als Estats Units, com el gegant d'entreteniment Disneyland o la telefònica AT&T, entre d'altres, que utilitzen un mecanisme de subcontractacions d'empleats estrangers que limiten les possibilitats de treball per als nascuts al país.

En principi, aquesta normativa no afectarà els treballadors estrangers que es troben ja als Estats Units. Però, tot i això, l'Institut de Polítiques de Migració estima que uns 167.000 treballadors temporals no podran entrar als Estats Units com a resultat d'aquestes noves restriccions, que entraran en vigor demà.

Culminació dels plans migratoris de Trump

Els crítics d'aquest tipus de restriccions han argumentat que el president nord-americà està utilitzant el context de la pandèmia per dur a terme certes polítiques de reforma migratòria que ha tingut presents des de la seva arribada a la Casa Blanca.

De fet, la mesura anunciada per l'administració és en part una extensió de la decisió que va prendre Trump a l'abril de suspendre l'emissió de permisos de residència permanent per a immigrants, coneguts com a "green card", a conseqüència de la destrucció d'ocupació sense precedents provocada per la pandèmia de la Covid-19.

A més, és també la culminació d'una maniobra executiva de Trump el 2018, quan va endurir les regles perquè les companyies contractessin treballadors altament qualificats que es trobaven al país amb visats H-1B

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —