Donald Trump
Per EFE
Publicat el 12 de desembre 2020

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha assestat aquest divendres el cop de gràcia a l'últim intent del president sortint, Donald Trump, de revocar el resultat dels comicis del passat 3 de novembre, en rebutjar una demanda presentada per Texas. L'encara president ja s'ha afanyat a criticar la decisió al seu compte de Twitter.

L'alta instància judicial va resoldre desestimar la querella presentada per un aliat de Trump, el fiscal general de Texas, el republicà Ken Paxton, per capgirar el resultat de les eleccions presidencials que va guanyar el demòcrata Joe Biden.

En el seu escrit, la cort va assenyalar que "Texas no ha demostrat un interès judicialment recognoscible sobre la manera en què altres estats van dur a terme les eleccions. La resta de mocions són rebutjades com a irrellevants". El comunicat no va revelar detalls sobre la deliberació dels nou jutges del Suprem (sis conservadors i tres progressistes), encara que no va haver-hi cap opinió de dissentiment.

Dos jutges haurien preferit admetre la demanda

Per separat, els magistrats conservadors Samuel Alito i Clarence Thomas van indicar que el tribunal no té discreció per a denegar la presentació d'un escrit de queixa en un cas que entra dins de la seva jurisdicció original, amb el que haguessin admès a tràmit la querella.

Paxton havia sol·licitat al Suprem que impedís que Geòrgia, Michigan, Pennsilvània i Wisconsin, tots ells estats on va vèncer Biden, confirmessin la seva victòria al Col·legi Electoral dilluns que ve. Al·legava que els seus governadors van emprar la pandèmia com a "pretext" per a canviar les regles electorals i permetre un major vot per correu, una opció que van triar milions d'estatunidencs.

A aquests quatre estats els corresponen en total 62 vots en el Col·legi Electoral, de manera que si el Suprem s'hagués posicionat a favor de Paxton el resultat de les eleccions hagués pogut canviar, ja que Trump acumula 232 vots i Biden 306, per sobre de la barrera de 270 necessària per a aconseguir la Casa Blanca.

El mateix Trump, que no ha reconegut la seva derrota en els comicis en al·legar sense proves un suposat frau electoral, va aportar dimecres una moció per a recolzar el cas de Texas davant el Suprem.

Altres rebutjos

Dijous, 106 legisladors republicans de la Cambra Baixa dels EUA van recolzar la demanda de Texas presentant un escrit de suport legal en el cas. Per contra, una coalició de 23 fiscals generals estatals, liderats pel de el Districte de Columbia, van fer el mateix però per a demanar que el Suprem rebutgés la demanda.

Dimarts, el tribunal ja va rebutjar una querella interposada pels aliats del president sortint per a revertir el triomf de Biden a Pennsilvània.

D'aquesta forma, la cort li ha donat l'esquena a Trump en els seus intents de subvertir el resultat dels comicis, malgrat que el mandatari ha contribuït a consolidar la majoria conservadora en aquest tribunal, amb el nomenament de tres jutges durant el seu mandat: Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh i Amy Coney Barrett.

Trump va nominar Barrett a finals de setembre perquè fos confirmada al Senat abans dels comicis, en anticipació d'un resultat ajustat dels mateixos que pogués acabar en la Cort Suprema. No obstant això, ni Barrett, ni Gorsuch, ni Kavanaugh es van posicionar aquest divendres al costat del president.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —