El TSJ de Madrid rebutja les mesures que limiten la mobilitat a la Comunitat - Diari de Barcelona

Confinament Madrid
El TSJ de Madrid rebutja les mesures que limiten la mobilitat a la Comunitat
La restricció de la mobilitat es considera "una ingerència dels poders públics en els drets fonamentals dels ciutadans sense habilitació legal que l'empari"
El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha rebutjat les mesures que restringien des de divendres dia 2 d’octubre la mobilitat a 10 municipis de la regió, entre ells la capital, en entendre que són “una ingerència dels poders públics en els drets fonamentals dels ciutadans sense habilitació legal que l'empari”.
La Secció Vuitena de la Sala del Contenciós del TSJM s’oposa així a les mesures que preveien actuacions sanitàries coordinades i aprovades pel Consell Interterritorial de Salut publicades el passat divendres per la Conselleria de la Sanitat, ha informat el tribunal.
La Sala explica que l’Ordre del Ministeri de Sanitat per la qual es van aprovar les últimes mesures restrictives es va dictar emparada en l’article 65 de la Llei de Cohesió i Qualitat del Sistema Nacional de Salut, però en opinió dels magistrats aquest article “no conté una habilitació legal per a l’establiment de mesures limitatives de drets fonamentals”.
Entenen que “les mesures limitatives de drets fonamentals” que estableix l’Ordre del dia 1 d’octubre de la Conselleria de Sanitat “constitueixen una ingerència dels poders públics en els drets fonamentals dels ciutadans sense habilitació legal que l'empari, és a dir, no autoritzada pels seus representants a les Corts Generals, motiu pel qual no pot ser ratificada”.
Es fa incís en el fet que l’ordre constitucional espanyol correspon als representants dels ciutadans a les Corts Generals, que “delimiten i modulen els drets fonamentals de les persones, sota les exigències de proporcionalitat, certesa i previsibilitat i, en tot cas, respectant el seu contingut essencial”. El dictamen aclareix que “els drets fonamentals que la Constitució atribueix als ciutadans no poden veure’s afectats per cap ingerència estatal no autoritzada pels seus representants mitjançant una disposició amb rang de Llei, que reuneixi les condicions mínimes suficients requerides per l’exigència de seguretat jurídica i certesa del dret”.
En la resolució, els magistrats precisen que ara ens trobem davant d’un marc legal “que difereix substancialment del que va ser objecte d’anàlisi” en ratificar les mesures que van entrar en vigor a finals de setembre en 45 zones sanitàries, ja que ara es tracta d’un mandat del Ministeri.
La Sala assegura que és “conscient de la gravetat de la crisi sanitària sense precedents, a la qual fan front els poders públics i que pateix la nostra societat”, però també “de la necessitat d’adoptar mesures immediates i eficaces de diversa índole per protegir la salut dels ciutadans, contenir la propagació de la malaltia i reforçar el Sistema Nacional de Salut, entre les que es podrien incloure mesures limitatives de drets fonamentals de major o menor abast”.
“Per això, el nostre sistema constitucional articula instruments jurídics de diversa naturalesa que ofereixen vies jurídiques diferents per delimitar, modular, restringir, inclús suspendre els drets fonamentals de les persones, respectuoses amb les garanties constitucionals”, conclou.

