- opinió -
Tu saps qui era Ernest Lluch?
M'adono que la pregunta que tant m'ha ofès en un principi, potser sí que té tot el sentit del món
Ernest Lluch
Per Diana Silva
Publicat el 21 de novembre 2020

“Li ho podem preguntar a ella, que és jove... aviam si ho sap.” Ho sento de lluny i veig que em miren. "Tu saps qui era el Lluch?" En un primer moment em sento una mica ofesa... Contesto ràpid. "Sí, és clar". Com no he de saber qui era Ernest Lluch? "És que estem preparant un acte commemoratiu i no sabem si la gent que ara en té vint-i-pocs coneix la història."

Després del típic moment en què, com a periodista novell sents la necessitat de demostrar que no hi ha res que no coneguis i que, tot i ser jove, tens una certa cultura, començo a donar-hi voltes. Realment, la gent de la meva edat és conscient de qui va ser i què va significar Ernest Luch?

Pensant en companys de generació d'altres àmbits i deixant de banda els amics que són periodistes o que han estudiat Ciències Polítiques, m'adono que la pregunta que tant m'ha ofès en un principi, potser sí que té tot el sentit del món. Pregunto pel grup de Whatsapp d'amigues i totes em donen si fa o no fa la mateixa resposta: "Em sona el nom, però no sé qui és". Em fa certa vergonya reconèixer que, fins fa poc, jo hagués respost el mateix.

Com pot ser que la gent de la meva edat no sapiguem que Ernest Lluch va ser el pare de la universalització de la sanitat a Espanya? O que va impulsar la primera llei de l'avortament a l'Estat? Què ha fallat perquè no siguem conscients de l'impacte que va tenir en tota la societat la seva mort a mans d'ETA? És curiós que ens sabéssim de memòria quines eines feien servir els ibers i no coneguem la història d'aquestes figures de la història contemporània. Que ens expliquessin la vida de Mozart i Beethoven, però no haguéssim vist el concert de Queen al Live Aid fins que van estrenar la pel·lícula de Bohemian Raphsody... O que llegíssim en veu alta versos d'Ausiàs March, però ens costi dir algun títol de Ruiz Zafón que no sigui L'Ombra del Vent?

Suposo que no és casualitat que faci 20 anys de la mort del ministre de Sanitat, precisament, en aquest any pandèmic. També suposo que a molts ens anirà bé conèixer la seva capacitat de diàleg i de lluita en moment difícils per afrontar aquests mesos convulsos tenint un "nou vell referent".

Tu saps qui era en Lluch? Potser aquesta setmana la resposta haurà canviat una mica. Cap a millor.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —