PLATJA
Publicat el 29 de maig 2020
Temps de lectura 2 MINUTS

Amb l’estiu a tocar i amb molts viatges cancel·lats, qui més qui menys es pregunta què farem. Després de dos mesos confinats a casa, a qui no li ve de gust gaudir d’una mica de mar, muntanya, restaurants, activitats i cultura? 

Davant la situació que vivim, el turisme nacional es presenta com l’aposta més segura, al mateix temps que ajuda l’economia del país, danyada per la crisi sanitària. De fet, tant el president de Catalunya, Quim Torra, com el president Pedro Sánchez, han fet una crida a aprofitar l’oferta turística nacional.

Per tant, amb les mesures actuals per als establiments, serveis, activitats i llocs públics, ja es pot començar a dibuixar com serà la temporada turística a Catalunya durant els pròxims mesos. Per saber-ne els detalls, hem parlat amb David Font, director de l’Agència Catalana de Turisme (ACT). 


La campanya turística aquest estiu 

Serà òbviament menor a la de l’any passat i estarà marcada per les restriccions de mobilitat, en l’àmbit interior i exterior, les mesures de seguretat i la crisi econòmica. "A una destinació com la nostra, on a l’estiu el turisme internacional és molt important, hi podem preveure una caiguda", assegura Font. Davant això, fa unes setmanes que l’ACT ha reenfocat la seva campanya comunicativa, apostant pel turisme de proximitat, sigui del mercat català o espanyol, i enfocant Catalunya com una destinació amb experiències diverses.

Tipus de turisme 

Per ara, les tendències que ha pogut identificar l’ACT mostren que els turistes buscaran espais sense aglomeracions. Això fa pensar en els indrets amb menys turisme i menys persones al voltant, com pot ser el turisme rural o altres llocs de poca afluència.

Top destinacions 

"No promocionem un element concret, sinó que donem a conèixer tota la diversitat de Catalunya. La gent pot anar a qualsevol punt del territori per fer turisme", recorda el director de l’ACT. Per exemple, una persona dels Pirineus pot aprofitar aquest estiu per visitar Barcelona, ja que hi haurà menys turistes, o bé un barceloní o barcelonina pot descobrir l’entorn natural i tranquil dels Pirineus. Tot plegat, sembla una bona oportunitat per descobrir amb absoluta integritat les diferents destinacions combinant platja, muntanya, interior, experiències culturals, gastronomia, etc.

Distanciament social i turisme. És possible?

El distanciament social el determinen dues coses: la consciència del ciutadà i l’entorn. El distanciament físic en un ambient turístic serà diferent segons el lloc, explica el director de l’ACT, ja que no és el mateix una platja ampla i llarga de la Costa Daurada que una cala petita de la Costa Brava, per exemple. Cada indret té una naturalesa diferent i s’aplicaran uns protocols adaptats a l’establiment o a les activitats determinades. Per tant, no ens hem de sorprendre si la platja d’un poble té unes mesures i la del poble del costat en té unes altres. Ara bé "la clau està en la consciència individual i l’aplicació personal dels protocols". 

Com viu la crisi el sector?

Ha passat per tres estadis. Al principi, el turisme es va veure perdut a la crisi. Durant les últimes setmanes, el sector va veure que arribaria un punt en què podria reobrir l’activitat, ja que es començaven a establir protocols específics per als establiments i les activitats. Ara mateix, es troben en un punt en què gairebé estan preparats per obrir. "Estem proporcionant dades de possibles turistes i acompanyant en el procés de reobertura, moment en el qual és necessari incorporar progressivament el personal", explica Font. També afegeix que "la situació ens ha obligat a aplicar canvis i patrons diferents de manera immediata".

Llocs de treball 

Els establiments o serveis que han fet un ERTO als seus treballadors, majoritàriament amb contractes fixes discontinus al sector, haurien de procedir amb la reincorporació progressiva en funció de les fases de desescalada i de la demanda. És important, però que "els ERTOs no es converteixin en EROs". Des de l’ACT, insisteixen que el govern espanyol ha d’autoritzar i garantir les pròrrogues dels ERTOs. 

Turisme internacional a partir de l'1 de juliol

El govern espanyol aixecarà l'1 de juliol la quarantena als viatgers que arribin a Espanya i reactivarà el turisme internacional a l'Estat. La ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, ja va insinuar a mitjan maig que la quarantena s'acabaria un cop tots els territoris de l'Estat acabessin la desescalada, previsiblement a finals de juny. De fet, la quarantena als viatgers és una mesura "temporal" per evitar "la importació" de casos de Covid-19. 

Ara bé, el president de l'Associació Catalana d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVE), Martí Sarrate, explicava a l'ACN que creu que la decisió d'obrir les fronteres sense quarantena a partir de l'1 de juliol és positiva, però arriba tard, ja que altres mercats europeus que són competència directa ja fa setmanes que intenten atraure els grans emissors de turisme com França, Alemanya o el Regne Unit. Sarrate també diu que la reacció negativa de França a la quarantena espanyola actual pot perjudicar l'arribada de turistes francesos. A més a més, les aerolínies tindran poc temps per reactivar l'oferta, assegura. Per això, creu que en comptes de l'actual quarantena s'havien de marcar uns protocols de seguretat sanitària acordats amb confiança entre tots els països amb nivells sanitaris similars.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —