Twitch
Per Jan Jordana i Sergi Marcè
Publicat el 11 d’octubre 2020

Des del seu llançament l’any 2011, Twitch no és precisament el fenomen més nou de l’actualitat. Però el seu creixement sostingut en els últims anys ha captat l’atenció de tota mena de creadors de contingut i, en conseqüència, d’un públic que ha guanyat diversitat. Cada cop són més els qui accedeixen a aquesta plataforma de streaming per veure alguns dels seus vídeos en diferit. Però sens dubte, la transmissió en viu és el seu atractiu principal.

Com funciona? La creació d’un compte propi és el pas inicial. De la mateixa manera que amb les xarxes socials més populars, a Twitch pots seguir altres usuaris. Però en cas de desconeixement, la mateixa plataforma ofereix canals a tenir en compte d’acord amb els teus gustos personals. L’algoritme mostra retransmissions adequades a les teves preferències i, si ho vols, t’envia notificacions quan aquestes comencen. A la pantalla d’inici tens accés ràpid a les emissions dels canals preferits així com un llistat amb els canals recomanats per la plataforma.

Una de les claus: el xat
Un pilar fonamental de Twitch és el xat. Aporta dinamisme i permet enviar comentaris en temps real. El diàleg entre els usuaris i l’streamer fa que la visualització esdevingui una experiència totalment interactiva amb la comunitat. L’audiència és part de l’espectacle. La plataforma també permet monetitzar les retransmissions i presenta un sistema de monedes virtuals. Reben el nom de Bits i són missatges de pagament en el xat. Finalment hi ha les subscripcions: l’anomenat Twitch Prime atorga uns drets especials i ofereix la possibilitat d’ajudar als creadors de contingut.

Aquest sistema és un dels grans atractius de la plataforma i una de les grans diferències amb YouTube. I és que la popularitat de Twitch va en augment: la plataforma de vídeo ha tornat a batre rècords d’audiència. Segons un informe publicat per Streamlabs i Stream Hatchet, els visionaments en el segon trimestre de l’any han arribat als 5.000 milions d’hores. Streamers com Adrià ‘Freeraider’ Pagès han experimentat els efectes de l’auge.  

És un dels millor jugadors d’Espanya del videojoc de cartes Legends of Runaterra. Malgrat que el joc constitueix una comunitat petita, ell està molt content amb la seva audiència i la cinquantena d’espectadors que el visiten cada dia. Afirma que “hi ha gent que li agrada parlar, que els responguis dubtes i els donis consells”. I creu que aquesta “interacció sana i la regularitat a la plataforma” li permet créixer com a streamer. L’Adrià pensa que aconseguir ingressos és molt difícil; al cap i a la fi, el seu objectiu és “aprendre i passar-ho bé”.

Esports en viu
​​​​​​​Malgrat que s’associa sovint amb els videojocs i el món del gaming, dins la plataforma conviuen propostes variades de professionals de diferents sectors. Últimament ha esdevingut un espai clau per a veure esports tradicionals en viu. La plataforma preveu incloure transmissions de futbol d’elit així com contingut NBA i d’altres lligues esportives. Clubs com el Real Madrid ja tenen un canal propi. A més, Twitch ofereix l’oportunitat a estrelles esportives de transmetre contingut als seus fans.

La plataforma vol situar l’entreteniment en l’estrat més alt de la piràmide. Amb els anys, noves pràctiques han guanyat força entre l’audiència. Disseny gràfic, programació, podcasts, música, arquitectura i gastronomia són algunes de les modalitats que pots seguir. Cada cop són més els artistes que mostren el seu procés creatiu en viu. I cada cop són més les persones que utilitzen la plataforma per gaudir d’emissions que van més enllà dels videojocs i les consoles.

L’aplicació ha reconegut en més d’una ocasió que malgrat la importància dels videojocs i els esports electrònics, la categoria més popular és el Just Chatting. Però la plataforma sembla no conèixer els límits amb la creació de Watch Parties. Al setembre anunciava en una nota de premsa que ara ja deixava veure pel·lícules en viu. És la possibilitat definitiva per a poder retransmetre sèries i films d’Amazon Prime Video. Les crispetes i la comunitat podran acompanyar el creador de contingut en una altra activitat alternativa.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —